БДЖ изплати дълг за 13,650 млн. лева

БДЖ успя да изплати оставащите задължения на стойност 13.650 млн. лева към „Еврофима“ (Европейското дружество за финансиране закупуването на подвижен жп състав).

Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. След като няколко дни преди това бяха погасени 5.497 млн. лева, дългът към финансовата институция вече е напълно изплатен.

Заемът от „Еврофима“ е на обща стойност от 40 млн. лева и е използван за закупуване на рециклиран подвижен състав в края на 2008 г. Изплащането на общо 19.147 млн. лева в рамките само на една седмица е резултат от изпълнението на извършените реформи за оздравяване и развитие на дружеството през последните години, с което задълженията към „Еврофима“ са изцяло погасени.

В края на 2009 г. БДЖ се намираше в тежко финансово състояние със задължения в размер на 849 млн. лева. Чрез извършените реформи в дружеството са подобрени финансовата стабилност и структурата на компанията, информира в.Стандарт. Благодарение на предприетите мерки общите задължения на дружеството към настоящия момент възлизат на 393 млн. лева. като изцяло изплатени са два отделни заема към „Еврофима“, Първият облигационен заем и два отделни заема към KFW IPEX BANK.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *