БДЖ може да увеличи цената на билетите

Според Мутафчиев, железопътният транспорт е поставен в ситуация да не може да работи нормално. Бившият министър на транспорта е убеден, че министърът на финансите Симеон Дянков няма право да спре изплащането на субсидията за БДЖ, тъй като в договора, сключен между държавата и БДЖ за извършване на обществената услуга, няма заложена клауза за подобно нещо. „Ако БДЖ не плаща свои задължения, МФ или МТИТС няма право да приспада тези средства“, коментира той.
Мутафчиев смята, че ако продължи неизплащането на субсидията, БДЖ може да увеличи двойно билетите, за да не фалира „Пътнически превози“ или по съдебен път БДЖ да си потърси средствата, които са дължими за извършване на обществената услуга.
„Дали ще се увеличат билетите е избор на самото дружеството и на министъра на транспорта, но БДЖ ще трябва да търси увеличаване на приходите и това един от вариантите. Това е едната част от проблема. Другата част е свързана с безопасността и това с какви пари ще се ремонтират влаковете“, каза още той.
Мутафчиев попита кой ръководи железопътния транспорт в България – министърът на финансите или министърът на транспорта. Министър Дянков всеки месец трябва да плаща 1/12 от годишната субсидия в размер на 221 милиона лева, припомни Мутафчиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *