БДЖ обмисля директно зареждане на локомотивите срещу кражбите на гориво

Това каза изпълнителният директор на превозвача Йордан Недев на брифинг след като снощи беше разкрита поредната схема за източване на гориво.
Кражбата на над 700 литра нафта беше предотвратена в Локомотивното депо-София при изненадваща проверка. Всичките 13 души, които са били на работа, твърдят, че нищо не са чули и видели. От мениджмънта на компанията обявиха, че ще бъдат безкомпромисни и ще уволнят цялата смяна, ако крадците не бъдат разкрити.
„Вероятността ние да успеем с предохранителни мерки – с охрана, с камери със заключване на врати, да предотвратим източване на гориво от цистерните, е една задача, която има начало, но надали има край. Това ме навежда на мисълта, че трябва да има някакви по-кардинални мерки“, обясни Недев.
Той посочи, че се предвижда видеонаблюдение в локомотивите. Ограничаването на достъпа на служителите може да стане само, ако няма цистерни, а зареждането да се извършва директно в локомотивите, без да минава пред т.нар. Баки на компанията, които освен всичко друго, носят други разходи, обясни директорът на железниците.
„Преди 1 година и 3 месеца локомотивите се зареждаха с 20-26 цистерни на месец. В момента тази цифра е 17-18 цистерни на месец – до 10 цистерни спадна потреблението. Средното количество гориво, което изхарчихме, е драстично по-малко. Това не е заради намалена нужда от гориво“, посочи Недев.
При положение, че една цистерна вмества около 65 000 литра, разликата от 100-200 литра е много трудно да се хване. Освен това, начините за мерене не са ефективни към момента, обясни той. В БДЖ се извършват и кражби на резервни части, скрап, смазочни материали, офис материали, тоалетна хартия, въглища. „Хората имат нужда от тези продукти. Днес получих една реплика от един от колегите, които бяха в нощна смяна, когато го попитах дали знае кой се занимава с това: „Аз не знам някой да не се занимава. Аз – чат-пат“, разказа Недев.
Според него има някакви установени пунктове и нарушителите си развиват клиентската база. „Почти във всяко нещо се стремим напоследък да имаме външен консултант. Отдавна вече разбрахме, че не можем да се осланяме на вътрешния капацитет – той винаги се отклонява от линията по една или друга причина“, обяви изпълнителният директор на компанията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *