БДЖ плати 86 млн. лева на кредиторите си

86 млн. лв. изплати „Холдинг БДЖ“ на банките кредиторки от началото на годината досега, научи „Стандарт“. Други 42 млн. лв. БДЖ преведе на НАП за погасяване на стари дългове.

 

Така най-големият проблем на холдинга остават задълженията му към т. нар. „облигационери“, които към 31 октомври са около 132 млн. лв. Отделно БДЖ дължи и още 31 млн. лв. на германския кредитор KfW, с когото през юни 2016 г. беше подписано споразумение за разсрочване до края на февруари догодина.

След интензивни срещи с кредиторите по Втория облигационен заем, проведени през септември и октомври, е постигната договореност за подписване на споразумение за разсрочване на задълженията веднага след гласуването на държавния бюджет за 2018 г. Това съобщи за „Стандарт“ отлично информиран източник от транспортното министерство. Единственият казус пред подписването на споразумението е ще бъде ли включен в бюджета остатъкът от държавната помощ от 224 млн. лв., която Брюксел разреши специално за „Холдинг БДЖ“. Става въпрос за сумата от 162 млн. лв., с които трябва да се доизплатят задълженията към т.нар. „облигационери“ и към германската KfW.

Принципното споразумение с „облигационерите“ беше постигнато на среща с тях още през юли, когато те приеха предложението на транспортния министър Ивайло Московски до края на тази година да им бъдат изплатени около 20% от дълга, а останалите 80% да бъдат изчистени на няколко вноски до края на 2018 г. Облигационерите изразили готовност и да редуцират част от наказателните лихви, които отдавна се начисляват на „Холдинг БДЖ“. Както вече писа в. „Стандарт“, споразумението с облигационерите трябваше да бъде подписано до края на октомври, но церемонията ще се отложи до приемането на бюджета за 2018 г.

Припомняме, че дългът на „Холдинг БДЖ“ към т.нар. „облигационери“ е от края на управлението на кабинета „Станишев“, когато банков синдикат отпусна 120 млн. евро за ремонт на товарни вагони и за револвиране на стари кредити, информира в.Стандарт. Членове на синдиката са германската банка FMS Wertmanagement (която наследи в синдиката германо-ирландската банка DEPFA), австрийската KA Finanz, белгийската Dexia и BNP Paribas. Част от синдиката беше и обявената в несъстоятелност КТБ, чиито вземания са около 4% (около 5,3 млн. лв.).

Така ако финансовото министерство включи в бюджета за догодина остатъка от държавната помощ за БДЖ от 162 млн. лв., то към 1 януари 2019 г. холдингът ще дължи само към 90 млн. лв. за стари инфраструктурни такси към НКЖИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *