БДЖ – Товарни превози може да бъде продадена до края на годината

Това каза в интервю за Агенция Фокус председателят на Борда на директорите на „Холдинг БДЖ” Владимир Владимиров.
Той обясни, че при погасяване на задълженията след продажбата на „Товарни превози” ще отпаднат и 100 млн. лв. задължения, които са в самото дружество. „При продажбата ще бъде задвижена и друга схема, свързана с освобождаване на залог върху товарни вагони. Това е залог, който е бил даден на кредиторите по Втория облигационен заем. Така че продажбата ще задвижи една схема, която в голяма степен ще реши проблемът с неплатежоспособността в „БДЖ – Пътнически превози” и ще даде перспектива на дружеството да кандидатства по Оперативна програма „Транспорт” за 300 млн. евро”, обясни Владимиров.
Той изрази надежда, че до края на годината дружеството ще бъде продадено. Ако това все пак не се случи, тогава ще е необходима бърза реформа. „За съжаление тя не може да бъде проведена в условията на предизборна кампания, която ще бъде в сила в началото на следващата година. Така че най-вероятно реформата ще се състои догодина през лятото. Това от своя страна означава, че ще бъде необходима по-сериозна намеса от страна на държавата за погасяване на задължения на БДЖ”, каза Владимиров.
Във връзка с обвиненията, че в БДЖ не се правят достатъчно ремонти, той коментира, че това е „поредната байганьовска изява, в която се хвърля една лъжа във въздуха, спекулира се и се търси извличането на политически и други дивиденти”. „Само до края на юли тази година в „БДЖ – Товарни превози” бяха извършени ремонти на 510 вагона. Това е почти толкова, колкото са ремонтите за последните три години – 2009, 2010 и 2011 г. Продължават ремонтите и вътре в депата на БДЖ и при заводите. До края на годината ще бъдат ремонтирани 1100 вагона. С това ще изпреварим броя на ремонтите от 2008 г., когато са били ремонтирани 940 вагона”, уточни Владимир Владимиров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *