БДЖ ще подновява влакове и вагони за 100 млн. евро

Български държавни железници ще закупят 10-15 мотриси и от 30 до 50 нови модерни вагони. Доставката на първата порция от новия подвижен състав се очаква не по-рано от средата на 2023 г. Инвестицията в новите над 4000 места ще е около 100 млн. евро, които ще бъдат платени за срок от 7 години.

Резултат с изображение за бдж

Това стана ясно по време на общественото обсъждането на Проекта за закупуване на нов подвижен състав за нуждите на БДЖ и инвестициите в Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Плановете са подновяването на подвижния състав на БДЖ да стане постепенно в следващите 15 години. От железницата съобщиха, че водят и преговори с Deutsche Bahn за закупуване на около 100 броя вагони, използвани в германските железници до края на 2019 г. Причината е, че това начинание ще излезе по-изгодно, отколкото ремонтът и модернизацията на собствените вагони на БДЖ. На железницата са необходими 30-40 подобни вагона, които да решат проблема на железницата с подвижния състав – те ще струват 3-4 млн. евро, а компанията разполага с парите. Въпросът обаче е как ще е възможно да се случи подобна сделка.

От БДЖ проучват отново и възможността за еврофинансиране на модернизацията на подвижния състав през следващия програмен период 2021 – 2027 г. Вариант при кризисен момент с осигуряването на нужните вагони, локомотиви и мотриси остава и наемането, информира capital.bg.

Предишната мегапоръчка за 675 млн. лв. за 42 нови мотриси беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията, като срещу нея имаше редица критики, а новият министър на транспорта Росен Желязков смени ръководството на жп холдинга.

На етап ремонти

От БДЖ предвиждат няколко етапа на обновление на влаковете. Първият е до 2022 г., като през него ще има интензивни ремонти на локомотиви, вагони и мотриси. Целта е да не се стига до недостиг на подвижен състав за изпълнението на ежедневната работа на БДЖ.

От превозвача смятат, че с ремонта на 46-те мотриси Siemens – поръчката за 137 млн. лв. отново е в ход и БДЖ ще избира за изпълнител между – румънския клон на френския гигант Alstom и унгарското поделение на швейцарската Stadler, ще бъде обезпечено обслужването на крайградските линии за следващите 12-13 години.

Планирани са и средно по 15 капитални ремонта на година на старите 70-80 локомотива „Шкода“ на БДЖ и модернизацията им за скорост от 160 км/ч. По темата се водят преговори с производителя „Шкода“, за да предложи ново технологично решение, за да може да се удължи животът на поне 30 от тях с 10-15 години. Те са произведени 70-те години, с максимална скорост 130 км/ч. Технологията е стара и компанията не вижда смисъл да ги възстановява. До момента БДЖ само ги поддържа със собствени сили в движение, информира capital.bg.

Председателят на съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ Григори Григоров обясни, че към момента не е рентабилно специално за нашия пазар и условия старите локомотиви, които обслужват дългите разстояния в България, да бъдат подменени с нови. „Един нов локомотив струва 6 млн. евро и е с мощност 6 мегавата. Той е предназначен за влакове с 15 вагона и нагоре. Ние никога няма да имаме 15 вагона в нашата държава. Така, че това ще бъде един силен преразход и на пари, и на мощност, и на енергия. Затова смятам, че тези локомотиви, които имаме в момента, те имат поне още 20 години експлоатационен живот. При правилна модернизация от „Шкода“ на цена под 1 млн. евро на локомотив, смятам, че това е най-доброто решение и от техническа гледна точка, и от финансова гледна точка. По-нататък при разширяване на мотрисния парк въпросът с локомотивите постепенно ще бъде решен от само себе си“, каза той.

На етап покупки

Вторият етап е до 2030 г., като успоредно с първия етап и ремонтите ще стартират и поръчките за нови покупки – доставка на 10-15 мотриси за средни разстояния, а след това и на 30 – до 50 броя нови вагона за 160 км/ч, които са по-подходящи за дългите направления.

Така ще бъдат обезпечени въпросните над 4000 места за пътувания на средни и дълги разстояния – София – Бургас, София – Варна, които осигуряват около 40% от приходите на превозвача. Средната цена на седалка е около 25 хил. евро. Целта е амбициозна – да се предостави конкурентна на автомобилния транспорт услуга като време и комфорт. За международните маршрути се запазва видът на състава локомотив с вагони.

Третият етап е след 2030 г. За него са планирани постепенна подмяна на мотрисите Siemens и на вагоните и локомотивите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *