Бедните работещи у нас са между 7-8%

По данни на наблюдението от ЕС относителният дял на бедните сред работещите у нас се колебае между 7-8% през последните години. Това заяви социалният министър Хасан Адемов по време на международната конференция на тема: „Работещи бедни- синдикални политики в подкрепа на най-уязвимите работещи на пазара на труда“, предаде БГНЕС.

Форумът се провежда под егидата на Европейския работнически център. Участие вземат синдикалисти на политическо и експертно равнище от Италия, Франция, Белгия, Унгария, Полша и Румъния, както и социални партньори от България, между които представители на БСК, КНСБ, Икономическия и социален съвет, от Европейската анти-бедност мрежа и др.

Като страна-членка на ЕС приехме предизвикателствата на Стратегия „Европа 2020“ и общата цел е да намалим броя на застрашените от бедност с 20 млн. души общо за съюза, а за нашата страна- с 260 000 души, продължи министърът. Най-действеният инструмент в това отношение представлява минималната работна заплата, каза той. За последните 5 г. тя е нараснала с 41% и се предвижда умерено увеличение и през следващите две години с 40 лв. на година. По този начин ще се гарантира потреблението на най-нискодоходните от наетите, тези, които формират съвкупността на „работещите бедни“, подчерта Адемов. Очаквайте подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *