Бедствено положение в Перник до 12 часа днес

Правителството създаде поредния щаб за бедствия, докато в Перник още се борят с последиците. Три слаби земетресения са регистрирани през изминалата нощ, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Първото земетресение е било с магнитут 2,9 по скалата на Рихтер и е регистрирано в 10:55 часа, второто е било с магнитут 2,4, регистрирано в 11:55 часа и последното, регистрирано в 04:50 часа, е било с магнитут 2,2 по Рихтер. Сеизмолозите се надяват, че дори и да има още трусове, те ще бъдат слаби, предаде Фокус. Последният трус , отчетен от Европейския сеизмологичен център, е от 23:52 часа снощи с магнитуд 2.9 и епицентър до Батановци. Сеизмологичният център към Българската академия на науките продължава да регистрира микротрусове. Според директора на Геофизичния институт проф. Николай Милошев, те са белег за нормализиране на обстановката. Кризисният щаб в Перник реши да поиска от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов удължаване на бедственото положение в града до 12 часа. Това съобщи за „Хоризонт“ областният управител на града Иво Петров. До момента в Община Перник са подадени 300 сигнала за нанесени щети на сгради и над 90 в Община Радомир. В София има пукнатити по 413 жилищни блока.
В Специализираната болница за долекуване и рехабилитация в Перник са настанени 47 възрастни хора и 58 деца, за които е осигурена храна и вода. Има и охрана на сградата. Част от бедстващите хора са настанени във физкултурния салон на училище „Иван Рилски“.
Днешният 23 май е неучебен ден в града. Насрочените за днес матури ще се проведат на 29 май, вторник, а за седмокласните още не е решено. На редовното заседание на правителството днес се очаква да бъде сформиран Консултативен съвет за защита при бедствията, който ще го подпомага при формирането на държавната политика в тази област. Съветът ще бъде постоянно действащ консултативен орган и ще поеме функциите на национална платформа за намаляване на риска от бедствия. Председател на Съвета ще бъде министърът на вътрешните работи, а секретар – директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *