Бедствията са увеличили част от разходите за застрахователни обезщетения

Природните бедствия от това лято тепърва има да се отразяват на застрахователните компании, показват последните данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Към края на август изплатените обезщетения по „Автокаско“ са нараснали съвсем леко, което означава, че покриването на големите щети тепърва предстои. Най-сериозно влияние върху застрахователите имаше тежката градушка в София през юли, от която по оценки на компаниите изплатените пари ще надминат 100 млн. лв., а вече се говори и за обезщетения до 150 млн. лв. Става въпрос за парите, които всички компании ще платят на собствениците на автомобили с пълно „Каско“. По-голямо увеличение има при изплатените пари за имуществено застраховане.

Плащане в бъдеще време

Цветанка Крумова, изпълнителен директор на „Армеец“, обясни, че данните за септември ще бъдат по-показателни. „По отношение на щетите от градушката на практика уведомления се приемаха до средата на август, а ремонтите на автомобилите са голям проблем поради недостатъчния капацитет на сервизите. Известно е, че някои сервизи дават часове за средата на следващата година“, коментира Крумова.
Част от компаниите все още не са изплатили и застраховките за наводненията в района на Мизия. Макар че градът е във Врачанска област, където безработицата е по-висока от средната, застрахователни дружества разказаха, че имат доста полици в Мизия, включително и на бизнес обекти. Сред тях беше „Алианц България“, а Крумова обясни, че едва след август, когато е приключило разчистването, са започнали да правят оценки на щетите. Със сигурност платени обезщетения заради наводнения вече е имало и към края на август — отчасти за Варна и Добрич, отчасти и за пороите в Поморие от юли. Там пораженията бяха върху по-малка част от градовете и не изискваха много време за оценка и обработване на заявленията за плащане.

Общо преведените до края на август обезщетения по имуществени полици са над 40 млн. лв., 23% ръст спрямо януари-август миналата година. При „Автокаско“ обаче увеличението е с малко над процент до 197 млн. лв. Това показва, че дори да има платени пари заради градушката, то те са били много малка част от всички заявени.

Кризата продължава

В общото застраховане има ръст на премиите по имуществени и автомобилни полици, което е помогнало и за цялостен ръст на пазара от 4% за година. Ръстът обаче е колеблив и трудно може да се говори за стабилно излизане от стагнацията.

„Имущественото застраховане ще започне да расте, когато имаме положителни тенденции в икономиката. За съжаление, след като светът констатира, че е излязъл от кризата, а у нас се забелязаха плахи признаци на съживяване, в Европа вече говорят за нова рецесия“, коментира Цветанка Крумова. През последните месеци на пазара на имоти се отчита ръст на сделките – от юли до септември са вписани с почти 12% повече имотни сделки в София, сравнено с третото тримесечие на миналата година. Някои от тях са купени с кредити и това автоматично означава сключване на имушествена застраховка. Според Крумова рязка положителна промяна едва ли може да се очаква. Подобно е положението
и при „Автокаско“, където данните на вносителите говорят за спад във вноса на нови коли, каза още тя. Според Крумова ръстът по тази полица към края на август не е основание да се смята, че има съществено изменение на пазара.

За бизнеса, както и за останалата част от пазара основен дял имат автомобилните застраховки, наблюдават от „Армеец“. Ако се застрахова имущество, освен индустриалните обекти полици се сключват и за собственост, която е предмет на обществени поръчки и конкурси. Данните на застрахователната компания показват, че има известно търсене на финансови застрахователни продукти и това „по-скоро е отражение на увеличаваща се междуфирмена задлъжнялост“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *