Безконтактните разплащания ще бъдат във фокуса на банките през 2015 г.

Развитието на т.нар. безконтактни картови разплащания ще остане във фокуса на банките и през 2015 г., като освен традиционните банкови карти на пазара ще се появят и носители като гривни, „умни“ часовници, ключодържатели и др. Това прогнозират анализаторите от Уникредит Булбанк в годишния си обзор на пазара на картови разплащания в България. От финансовата институция посочват, че през изминалата година безконтактните разплащания са отбелязали бум на развитието си на българския пазар.

При тях плащането става чрез доближаването на платежното средство до устройството (най-често ПОС терминал), което приема и обработва плащането, като не е необходимо да има физически контакт, а при по-малки суми не е нужно и въвеждането на ПИН код. Най-разпространени носители за извършването на такива плащания са банковите карти, но е възможно плащания да се извършват и през носители като мобилни телефони, часовници, гривни с вграден чип и т.н.

Безконтактен бум

От Уникредит Булбанк отчитат, че общият броят на покупките с безконтактни карти на пазара през 2014 г. е бил с приблизително 28% по-висок спрямо 2013 г., а обемът на разплащанията е нараснал с 33% в сравнение с година по-рано. Конкретно за банката броят на транзакциите се е увеличил с 30%, а обемът им – с 36%.

„Заедно с бързото разпространение на картите с безконтактна функционалност и мрежата от ПОС терминали, които поддържат тези плащания, наблюдавахме и още един предсказан и очакван ефект от добавената безконтактна функционалност – още по-значим ръст в активността на потребителите за плащане на всякакви суми за покупка“, коментира Мариана Великова-Чаушева, директор „Карти“ във финансовата институция. Тя отбелязва, че освен за безконтактни плащания банковите карти, които поддържат т.нар. безконтактна функция, могат да се използват и за познатите до момента начини – за плащания в интернет или на ПОС терминал, който чете инфромацията от чипа или магнитната лента на картата и изисква въвеждането на ПИН код, както и за транзакции на банкомат.

До момента броят на издадените от Уникредит Булбанк безконтактни карти е над 260 хиляди, а безконтактните терминали, които ги обслужват, са близо 4000. От финансовата институция посочват, че това представлява около една пета от общия брой на всички издадени в България безконтактни карти и приблизително 30% от терминалите, приемащи безконтактни разплащания, на пазара. Общо в Европа вече има 2 млн. терминала в 25 държави, които приемат безконтактни плащания, като за последната година броят им се е увеличил с 67%, посочват още от банката.

Все по-електронни плащания

Извън безконтактните разплащания анализаторите от Уникредит Булбанк отчитат поредна силна година за развитието на електронната търговия. По данни на банката през 2014 г. е наблюдаван ръст както по отношение на броя и обема на покупките, платени по електронен път, така и в броя на търговците, които приемат такива разплащания. „При търговците – партньори на Уникредит, приемащи електронни плащания, за последната година се отчита ръст от 44% в направения брой покупки и 34% в реализирания обем спрямо 2013 г.“, посочва Великова-Чаушева.

Данните на БНБ, цитирани от анализаторите от Уникредит Булбанк, също показват растящата популярност на картовите разплащания. Според тях към края на първото полугодие на миналата година броят на търговците с ПОС устройства е бил 42.3 хиляди спрямо 42.7 хиляди за 2013 г., а броят на самите ПОС терминали е 79 хиляди, което е с 10% повече спрямо 2013 г. Броят на банкоматите остава непроменен – 5.9 хиляди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *