Безмитен турски мол сменил закритите български магазини

В граничния в Турция мол може да си купите всичко – при това на цени, които са наполовина по евтини от реалната им себестойност в страната. Това не е спомен от миналото, а реалност на ГКПП Капъкуле на българската граница, където се издига безмитният мол.
Молът незименно буди интересът на преминаващите през границата заради изкушаващите цени. Често тук сред непрестанния огромен поток от хора, може да се чува и българска реч. Няма как да се пропусне гледка като тази как българи пътуващи към съседна Турция преминавайки границата за няколко часа да си купуват евтини цигари, алкохол, сувенири.
И докато в Турция върви усърдна работа и търговия на границата, то в България от към ГКПП „Капитан Андрево“ могат да се видят само пустеещи сгради и скучно чакане на границата.
Спомен за бурната някога търговия тук са постройките все още неразрушени, но тъжно пустеещи. Магазините бяха закрити през 2008 г. и още тогава се заговори, че това е прибързано решение, което обслужва нечий интереси.
Политическото решение на Тройната коалиция за закриване на безмитните магазини е взето през февруари 2008г. Според обясненията тогава решението е заради междинен доклад на Европейската комисия, публикуван няколко дни по-рано – на 4 февруари 2008г.
Близо 3 години по-късно през август 2011 г., европейският омбудсман Никифорос Диамандурос реши, че част от твърденията в доклада на комисията не са обосновани, неаргументирани с конкретни доказателства, с които комисията разполага, подвеждащи и обявява твърденията на ЕК като случай на лошо администриране.
Гръцките безмитни магазини на българската граница са най-доброто доказателство, че ЕК не забранява този вид търговия и бизнес.
И докато ние се чудим, пропускаме приходи за българския бизнес и икономика, защото сами се отказваме от този печеливш бизнес, нашите съседи печелят стотици милиони годишно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *