Безработицата във Великобритания достигна 42-годишно дъно

Ръстът на заплащането във Великобритания изостава зад инфлацията за пръв път от две години и половина в началото на 2017 г., подчертавайки нарастващото влияние на Brexit върху много домакинства, съобщава Ройтерс.

Официалните данни, публикувани в сряда, сочат, че заплащането без бонусите се е увеличило с 2,1% на годишна база, което е най-слабият им ръст от юли миналата година и е под очакванията за 2,2% в анкета сред икономисти на Ройтерс.

Това означава, че заплащането, коригирано спрямо инфлацията, е спаднало с 0,2% през първите три месеца на годината, което е първото понижение от третото тримесечие на 2014 г.

И докато увеличението на заплатите е слабо, има други признаци за продължаваща сила на британския пазар на труда.

Безработицата за периода от януари до март неочаквано е спаднала до най-ниското си ниво от почти 42 години до 4,6%. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха нивото да остане без промяна при 4,7%.

Броят на заетите също се е увеличил със 122 хил. души, което означава, че нивото на заетостта удря нов рекорд при 74,8%, заяви Националната статистическа служба.

Английската централна банка следи внимателно за признаци за ръст на заплащането, което може да засили инфлацията, ускоряваща се все повече до около 3% заради спада на паунда от референдума около Brexit и заради поскъпването на петрола.

Засега централната банка смята, че натискът върху повечето работодатели за остро повишаване на заплащането е слаб, което по принцип би довело до по-постоянен проблем с инфлацията, информира investor.bg.

Банката смекчи прогнозите си за ръст на безработицата, очаквайки тя да остане 4,7% тази година. Това все пак е над нивото, което банката смята за инфлационно.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *