Безработицата в САЩ най-ниска от 1969-та

Добри новини за щатската икономика. Нивото на безработица се е понижило през септември до най-ниското си ниво от 1969-та година. Иначе новосъздадените работни места, са възлезли на 134 000, или под средните очаквания на анализаторите за 185 000 нови работни места.Безработицата в САЩ най-ниска от 1969-та.

Резултат с изображение за работа в сащ

В същото време, броят на новите работни места за август, е бил ревизиран във възходяща посока до ниво от 270 000 броя, спрямо първоначално изнесените прогнози за 201 000 нови работни места.

Другите ключови данни – за ръст на заплащането на работещите, отчетоха повишение от 2.8%, което отговори на средните очаквания на анализаторите.

Специалисти коментират, че пазарът на труда продължава да се стеснява и това ще означава по-високо заплащане на работещите в бъдеще, съответно по-висока инфлация. Именно този мотив, бе и в основата на коментарите на ръководителя на Фед – Джером Пауъл, който намекна за по-нататъшна политика на повишение на лихвите.

Данните инициираха повишение на лихвите по 10-годишните щатски облигации до ниво от 3.23% на годишна база, или най-високото им ниво от 2011-та година насам. Тези по 2-годишните облигации достигнаха ниво от 2.897%, информира infostock.bg.

Лихвите се повишават през тази седмица, следствие на добрите макроикономически данни.

Коментарите на Джером Пауъл, също допринесоха за ръст на лихвите по щатските държавни облигации. Пауъл заяви в сряда, че Фед има да извърви още дълъг път, преди лихвите да ударят считаните за „неутрални нива“.

Доларът реагира разнопосочно, като отбеляза леко понижение спрямо еврото. Иначе щатските индекси стартираха на положителна територия, но в последствие върнаха всичко спечелено и преминаха на отрицателна територия, след вчерашния им силен спад.

Всъщност, очакванията за повишение на лихвите от страна на Фед, в съчетание с рекордните стойности на щатските индекси, до голяма степен са в основата на наблюдаваната корекция. На пазарите в момента.

В друг доклад, стана ясно, че щатския търговски дефицит е достигнал 53.2 милиарда долара през август. За последната една година, дефицитът се повиши с 31 милиарда долара, или 8.6%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *