Безработицата в Турция стигна 11%

Годишното ниво на безработица в Турция е ударило 10,8%, съобщи местно издание Hurriyet, цитирайки данни на статистическата агенция в страната.Безработицата в Турция стигна 11%.

Резултат с изображение за турция безработица

Броят на безработните над 15-годишна възраст се е увеличил с 88 хил. души до 3,531 млн. души през юли 2018 г. спрямо същия период на миналата година. Нивото на безработица е от 10,8% с ръст от 0,1 пр.п. През същия период безработицата извън земеделския сектор е била на ниво от 12,9% след спад от 0,1 пр.п.“, обяви Турският статистически институт, информира  investor.bg.

 

Анкара поиска от местните власти в Турция да въведат по-строг контрол, както и глоби, върху представителите на бизнеса, които увеличават по-драстично цените заради икономическите затруднения на страната. Това става ясно от съобщение на вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

През последните месеци турската икономика беше ударена от валутна криза, в рамките на която от началото на годината цената на лирата поевтиня с 40%, а инфлацията достигна до близо 25%, най-високата стойност за последните 15 г.

И докато цените в Турция растат, президентът Реджеп Ердоган призова турците да докладват за магазини и „опортюнисти“, които увеличават прекомерно цените, обещавайки да проведе акции в обектите, ако е необходимо.

Макар младежката безработица при лицата на възраст от 15 до 24 години да е достигнала 19,9% след спад от 1,2 пр.п., безработицата при лицата от 15 до 64 години е била 11% с ръст от 0,1 пр.п.“, добавя агенцията в сайта си.

Броят на безработните се е увеличил с 507 хил. до 29,2 млн. души през юли 2018 г. спрямо същия период на миналата година.

Заетостта е на равнище от 48,2% при ръст от 0,2 пр.п.

Заетите в земеделския сектор са намалели като брой с 247 хил. души, а заетостта извън земеделието се е увеличила със 755 хил. души през периода.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *