Безработицата и лошите ипотеки тревожат Фед

Проблемите в жилищния пазар и високото равнище на безработица са най-сериозните икономически предизвикателства за САЩ, заяви председателят на Управлението за федерален резерв Бен Бърнанке, цитиран от Асошиейтед прес. След като премина през най-тежката рецесия от 30-те години насам, икономиката на САЩ изглежда се е стабилизирала и се насочва към растеж, но проблемите далеч не са зад гърба ни, предупреди Бърнанке.

В предварително разпространен текст на реч, която ще изнесе пред бизнесмени в Далас, Бърнанке посочва, че не вижда доказателства за „стабилно възстановяване“ в жилищния пазар и отбелязва, че просрочванията на ипотеки продължават да се увеличават. Търговските площи също са проблемен сектор, добавя той. Най-тежките проблеми са в пазара на работната ръка.

Макар и съкращенията да са намалели, назначаването на нови служители е много слабо, казва Бърнанке и отбелязва, че сегашното равнище на безработица от 9,7 процента все още е близко до най-високите си стойности от началото на 80-те години насам.

Възстановяването би трябвало да бъде улеснено от рекордно ниските лихви, но икономическият растеж няма да е достатъчно силен, за да снижи бързо равнището на безработица, предупреждава шефът на Федералния резерв на САЩ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *