Безработицата като при Голямата депресия

Според експерти на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) коронавирусната криза ще доведе до рязко покачване на безработицата в много индустриализирани страни до края на годината.

Рекордна безработица в еврозоната, в България - 12.6% | Днес.dir.bg

Тъй като последиците от противоепидемичните мерки и ограничения засегнаха силно икономиките в рамките на ОИСР, милиони хора не успяха да се върнат на работа, което доведе до изключително рязък спад на активността и безпрецедентна загуба на работни места. В някои страни бяха отработени до 10 пъти по-малко часове в сравнение с първите няколко месеца на световната финансовата криза през 2008 г.

Без втора вълна от инфекции по света безработицата в страните-членки на ОИСР може да нарасне средно до 9,4%, показва последният доклад за заетостта на базираната в Париж организация. Това би било най-високата безработица за членовете на организацията след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. За 2021 г. се очаква слабо намаляване на безработицата до 7,7%, информира economynews.bg.

Безработица пошла в рост. Каждый час 125 новых безработных ...

В същото време заетостта в рамките на ОИСР се очаква да спадне с 4,1% през 2020 г. и да нарасне с едва 1,6% през 2021 г.

Ако обаче има втора вълна на Covid-19, експертите дори предвиждат ръст на безработицата в рамките на ОИСР до 12,9% към края на 2020 г., след като в края на миналата година тя беше на ниво от 5,3 на сто.

Последното проучване на организацията също така показва, че безработицата най-силно засяга най-бедните, младите хора, мигрантите и жените.

Членуващите в ОИСР страни предприеха безпрецедентни мерки, за да сведат до минимум икономическите щети, причинените от коронавирусната криза. Но дори и икономиките им да се възстановят, управляващите и централните банки ще трябва да предоставят допълнителна подкрепа, тъй като кризата може да продължи, посочва последният доклад на организацията.

България с най-голямо намаление на безработицата за една година в ...
 Дали поради по-високата безработица или хора, работещи по-малко часове, въздействието на пандемията върху работните места не се усеща в еднаква степен във всички страни-членки на ОИСР.

В някои страни работодателите използваха държавните програми за запазване на работните места на съкратено работно време, като в тези държави най-вероятно тепърва ще се усети пълното въздействие на коронавирусната пандемия, отбелязва ОИСР. При други се наблюдават безпрецедентни скокове на безработицата, но много работници ще се върнат към работните си места (или към нови), когато икономиките се отворят отново и се ускори бизнес активността.

Българската безработица с най-бърз спад в ЕС - Новини от Economic.bg

Тази криза на трудовата заетост рискува да се превърне в социална криза, посочва ОИСР. В най-засегнатите сектори до половината от всички работници са на непълно работно време или с временни договори или са самостоятелно заети. Много от тях нямат сигурност за работното място и имат ограничен достъп до обезщетения за безработица. Държавите предоставиха изключителни нива на подкрепа и трябва да направят всичко възможно, за да поддържат тази подкрепа за най-уязвимите, като същевременно работят за изграждането на по-приобщаващи и устойчиви пазари на труда.

Кризата на трудовия пазар засегна по-силно някои категории работещи.

Младите хора са изправени пред затегнат пазар на труда, който би могъл да компрометира бъдещето им. Жените и нископлатените работници вероятно са изправени пред по-голяма безработица. Работниците на непълно работно време, временно заетите лица и самостоятелно заетите лица, които съставляват 40%-50% от работната сила в тежко засегнатите сектори, носят основната тежест на влошения трудов пазар.превод агенция Фокус

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *