Безработните могат да придобият професия безплатно

Агенцията по заетостта дава шанс за преквалификация на незаети лица. Придобиването на нова професия ще е безплатно за тях. Финансирането се поема от бюджета, а курсовете ще се провеждат в четирите центъра на държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ в Стара Загора, Смолян, Пазарджик и Плевен.

безработица - Money.bg

Подборът на бъдещите курсисти ще се прави от Бюрата по труда. Желаещите да се включат трябва да се свържат с трудовия си посредник, информира bnr.bg.

Задължително изискване е те да имат навършени 16 години, каза Върбан Танев, директор на Центъра в Стара Загора. Първите обучителни програми се очаква да започнат през месец март, ако се съберат достатъчен брой кандидати. Средната продължителност на курсовете ще бъде между 2 и 6 месеца в зависимост от степента на квалификация, която се придобива.

За участниците е предвидена дневна стипенция от 10 лева. За тях е осигурено безплатно общежитие с включена закуска, ако са от други населени места.

Българо-германският център за професионално обучение в Стара Загора има 26-годишна история. По различни образователни програми нова професия са придобили около 18 000 българи.

 

 

 

         financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *