Без виза с български паспорт в 169 държави по света

 

Снимка: БГНЕС

С български паспорт без виза може да се пътува до 169 държави по света, а с японски – в 190 страни. Това става ясно от публикувания традиционен годишен паспортен индекс на консултантската компания Henley & Partners.Без виза с български паспорт в 169 държави по света.

На второ място в тазгодишната класация, след Япония, е Сингапур – притежателите на такъв паспорт могат да посетят без виза 189 държави. За първи път от 2014 година Германия отстъпва второто място и спада до трето в тазгодишната касация, заедно с Франция и Южна Корея, които имат по 188 страни за посещение без виза, информира  infostock.bg.

На четвърто място със 187 безвизови страни са пет държави (Дания, Финландия, Италия, Швеция и Испания).

САЩ и Обединеното кралство, и двете с по 186 безвизови дестинации, също са спаднали надолу в класацията – и двете на 5-то място, заедно с още пет други държави – без да са имали достъп до нови юрисдикции от началото на 2018 г. При конкуренцията на азиатските държави като Япония, Сингапур и Южна Корея, които всяка година прибавят по една, две и повече безвизови страни, вероятността САЩ и Обединеното кралство да си върнат първото място, което съвместно държат от 2015 година , почти невъзможно.

В тазгодишния индекс България е на 18-то място заедно с Хърватия и Румъния. Преди нас са всичките останали 25 страни от ЕС.

Най-забележително през последните години е придвижването на Обединените арабски емирства (ОАЕ) по индекса на Henley & Partners, от 62-во място през 2006 г. до 21-во място в света през 2018 г. Паспортът на ОАЕ за безвизози дестинации е номер 1 в региона на Близкия изток.

„Индексът на паспортите на Henley & Partners, който се базира на най-точните паспортни данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), е важен инструмент за измерване не само на относителната сила на световните паспорти, но и извънредните резултати, които държавите могат да постигнат, когато работят ръка за ръка със своите глобални партньори, за да изградят един свят на взаимна свързаност и сътрудничество“, казва д-р Кристиан Келин, председател на консултантската компания Henley & Partners. Той дава за пример Китай и ОАЕ за този напредък. Двете държави се изкачват най-бързо по скалата на паспортния индекс, които изграждат с страните партньори по света.

На дъното на класацията са Ирак, Афганистан. Сирия. Сомалия и Пакистан, чиито паспорти дават право на бевзизово пътуване в малко повече от 30 страни.

Паспортният индекс на консултантската компания Henley & Partners за 2018 година

(страна/брой безвизови държави)

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *