Без пожизнена втора пенсия за 50% от новите пенсионери

Половината от българите, които ще получат първите допълнителни пенсии след 2021 година,  няма да имат право на пожизнена пенсия.Без пожизнена втора пенсия за 50% от новите пенсионери.

Резултат с изображение за втора пенсия

Причината е, че няма да имат достатъчно натрупани средства в своите индивидуални партиди. Това заяви социалният министър Бисер Петков на кръгла маса по темата.Без пожизнена втора пенсия за 50% от новите пенсионери.

Те ще трябва да ползват другата схема, която министерството предлага – разсрочено плащане. 

Първите пенсии по втория стълб ще бъдат изплатени през есента на 2021 година.

Първите, които ще получат втората пенсия, освен тази от НОИ, са жените, родени след 1 декември 1959 г. Те задължително са внасяли осигуровки в частните дружества.

Първите мъже ще получат втора пенсия през 2024 година. Тогава се очаква и повече хора вече да са навършили възрастта за пенсиониране, посочи Петков.

По-високи пенсии от днес

Работна група е изготвила промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат три начина за изплащане на втората пенсия.
Предвижда се те да са пожизнени, месечни, разсрочени или еднократни.

Условие за пожизнената пенсия е парите в партидата на човека да позволяват месечният размер да не бъде по-малък от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст.

Ако натрупаната сума в партидата е недостатъчна, пенсионерът ще може да си избере средствата да се изплащат разсрочено, информира pariteni.bg.

Еднократно можете да получите парите си от индивидуалната партида, ако натрупванията в нея са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия. При сегашния й размер в момента се получава окол 660 лева, изчисли социалният министър.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *