Без роуминг в ЕС?

Европейската комисия (ЕК) предлага роумингът в рамките на ЕС да отпадне изцяло. Това е само част от мерките, целящи пълна реформа на телекомуникационния пазар, пише „Би Би Си“.

Според ЕК това е „най-амбициозният план в продължилата вече 26 години реформа на пазара на телекомуникационни услуги“. Новите мерки ще намалят потребителските тарифи, както и ще опростят правилата, които мобилните оператори трябва да спазват.

Преди да влязат в ефект, те обаче трябва да бъдат одобрени от 28-те страни членки, както и от Европейския парламент.

Според анализаторите Европа изостава по отношение развитието на широколентова инфраструктура, а мобилните компании се сблъскват с намаляващи печалби.

Планът на Комисията предвижда забрана за таксуване на входящите повиквания в роуминг от юли 2014 и пълно отпадане на всички тарифи от 2016 г.

По този начин телекомуникационните компании ще бъдат принудени или да таксуват потребителите по един и същ начин в целия ЕС, или да им позволят да сменят мобилния оператор за периода, в който са в чужбина, без да им се налага да ползват нова сим карта.

Според председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу новите промени са добри както за потребителите, така и за мобилните оператори.

„Още по-значителен прогрес към изграждането на единен пазар на телекомуникационни услуги е от ключово значение за стратегическите интереси на Европа, както и за икономическия напредък“, заяви той.

Барозу допълни, че по този начин на гражданите ще бъде осигурен пълен и справедлив достъп до интернет и мобилни услуги.

Планът на ЕК предвижда също така хармонизация на законодателството в тази област в страните членки, тъй като в момента секторът работи на базата на 28 национални пазара, вместо един унифициран.

Ако реформата бъде осъществена, мобилните оператори ще се нуждаят от само едно разрешение за да оперират във всички страни членки, а не 28, както е ситуацията в момента.

Друга положителна последица от реформата ще бъде увеличението на инвестициите в телекомуникационни компании, смятат от ЕК.

Предвижда се също така възможност потребителите да сключват едногодишни договори, което ще бъде много по-благоприятно за тях. Те също така ще имат възможност да прекратят договора си по всяко едно време, ако не им бъде предоставена обещаната интернет скорост.

Междувременно днес влизат в сила новите максимални тарифи за разговори и пренос на данни в роуминг, информира „bTV“. Сърфирането в интернет вече ще се таксува най-много 45 цента за MB, изходящите и входящите обаждания ще струват съответно 24 цента и 7 цента за минута, а изпращането на СМС няма да надвишава 8 цента. Всички цени са с ДДС

Последното намаление на роуминг тарифите беше на 1 юли тази година. Цената на изходящите и входящите повиквания намаля със съответно 17% и 12,5% спрямо 2012г. Преносът на данни пък е поевтинял с 91% от 2007 г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *