Белгия замразява руски авоари за 50 милиарда евро

Белгия замрази авоари на стойност 50,5 милиарда евро, принадлежащи на хора, компании и други юридически лица, на които са наложени финансови санкции след руското нашествие в Украйна, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга.

Гент – най-неизвестното средновековно бижу в Европа - Palatka.bg

Тази сума е много по-висока от известната досега. Последният път, когато Белгия публикува данни през април, блокираните активи бяха на стойност 3,5 милиарда евро. Франсис Адинс, говорител на Федералната обществена служба за финанси, потвърди това пред „Де Тейд“ (De Tijd) във вторник, информира bta.bg.

Блокираните 50,5 милиарда средства включват всички видове финансови активи като пари и акции, които се намират в Белгия и принадлежат на 1229 души и 110 други субекта – като руски политици, олигарси, банки и компании, които са обект на финансовите санкции. Някои от тези санкции са в сила след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г., но повечето бяха наложени след нахлуването в Украйна през февруари.

Адинс няма право да изяснява активите на кои санкционирани лица или компании са замразени. Последните санкции добавиха няколко банки към списъка като Сбербанк, най-голямата банка в Русия, и Ви Ти Би Банк (VTB Bank) – една от най-големите банки в Русия, в която държавата е най-големият акционер.

Освен това Белгия като важен международен финансов център, с институции като гиганта за ценни книжа „Юроклиър“ (Euroclear) в Брюксел, е блокирала транзакции за 217,1 милиарда евро.

Информация за Белгия. Пътуване до Белгия.

Повече от 50 милиарда евро, които Белгия е замразила, са изненадващо висока сума. Преди три седмици еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс обяви, че към онзи момент в целия Европейски съюз са замразени активи на стойност 13,8 милиарда евро. Тогава Рейндерс посочи, че над 12 милиарда са замразени от пет държави-членки, но не уточни кои са тези държави. Сега се оказва, че сумата, блокирана от Белгия, е значително по-висока.

Други европейски страни вече станаха свидетели на зрелищни акции по „завладяване“ на луксозни яхти и разкошни имоти, принадлежащи на олигарси, близки до руския президент Владимир Путин. Според Федералната обществена служба за финанси за финанси под прицела й все още не са попаднали недвижими имоти в Белгия.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *