Белгия запорира над 100 словашки камиона

Белгийската полиция и местното бюро по труда са запорирали 112 камиона, регистрирани в Словакия, при проверка, насочена срещу социалния дъмпинг. Акцията е била предприета в гараж на фирма в близост до пристанищния град Зеебрюге, съобщи БТА.

Шофьорите, присъствали на място в момента на акцията, са били разпитани. Отбелязва се, че повечето от тях са румънци.
Шофьори на дружеството са получили сигнал за акцията по фирмената система за комуникация, което е предотвратило запорирането на по-голям брой превозни средства.
При разпитите шофьорите изразили недоволство от условията на работа. Белгийските медии уточняват, че е често срещана практика белгийски транспортни фирми да регистрират дъщерни дружества в Словакия – т. нар. пощенски кутии.
В тези случаи фирмата в Словакия, където данъците и социалните осигуровки са значително по-ниски, поема поръчки на белгийското дружество и осъществява превози в Западна Европа на по-ниски от местните цени.
Така белгийската страна губи два пъти – първо с непостъпващи в хазната данъци и осигуровки, и втори път – с обезценяването на труда на белгийските шофьори и освобождаването на мнозина от тях.
Същевременно миналата седмица медиите съобщиха, че в Белгия не достигат между три и пет хиляди шофьори на товарни автомобили.
За последната година обявите за търсене на шофьори са се увеличили с 34 процента, а 80 на сто от фирмите отчитат недостиг. Уточнява се, че младите хора избягват тази професия заради натовареността, отговорността и ниските заплати.

Няма спор, че заплатите в източноевропейските и западноевропейските държави са чувствително различни. Това обаче е продукт от много различното им икономическо развитие, а не на целенасочена политика на потискане на заплащането в новите страни членки. Не на последно място струва си да се замисли дали ЕС въобще включва принцип на равно заплащане между отделните страни членки. Опитът за „реформиране“ на трудовия пазар в ЕС чрез протекционистки мерки е възможно най-лошият сигнал за спасяването на „европейския дух“. При командировките са налице единствено изисквания да се плаща минималната заплата на страната, в която е командирован работникът; той запазва правото си да плаща социални осигуровки в собствената си страна вместо по-високите в страната, в която е командирован.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *