Бензинът и дизелът поскъпват

От началото на февруари бензинът поскъпна с 12 стотинки, а дизелът с 10 стотинки по българските бензиностанции, сочат оперативните данни на специализирания сайт fuelo.net.

Резултат с изображение за цени горива

Още в средата на втория месец на годината се забеляза ускорено нарастване на цените на дребно, след като през целия месец януари стойностите бяха замръзнали при най-употребявания бензин А-95 на 1.95 лв./литър, а при дизела на 2.15 лв./литър. Към 15 февруари поскъпването и на двата вида основни горива вече беше с 6 стотинки – до 2.02 лв./литър от 1.95 лв./литър за бензина и до 2.22 лв./литър от 2.16 лв./литър за дизела.

26-дневният темп на нарастване на цените през февруари е съпоставим с този през октомври, когато за месец и бензенът А-95, и дизелът поскъпнаха с 10 стотинки. Поскъпването продължи и през следващия месец ноември, но темпът на нарастване беше забавен, но беше достигнат годишен пик от 2.37 лв./литър за бензина и 2.41 лв./литър за дизела. Тези цени се задължаха до 5 ноември, след което започна първоначално плавно, при това доста стремително през декември да поевтиняват и двата вида горива. Така само за месец цените на бензина А-95 скочиха с 42 стотинки, а на дизела – с 26 стотинки, информира infostock.bg.

Дъното от 1.95 лв./литър за бензина и 2.15 лв./литър за дизела беше достигнато на 27 декември 2018 година. Тези цени се задържаха през целия месец януари.

Котировките на петрола формират 40% от цените на дребно

Поскъпването на горивата зависи в много голяма степен от цените на петрола на световните пазари. За периода от средата на октомври, когато беше пикът на цените на петрола, фючърсите (суровината се плаща, а доставката се забавя обикновено с месец) на европейския вид Brent удариха 81.50 долара за барел, а на американския лек суров петрол (WTI) – 72 долара за барел. След това последва силното пинижение, което достигна 20 долара до 30 януари 2019 година, когато котировките на Brent спаднаха до 61.53 долара за барел, а на WTI до 53.43 долара за барел. Нека не забравяме, че цените на петрола формират 41% от цената на дребно на бензина и 40% на дизела.

Не бива да се забравя биодобавката

От Българската петролна и газова асоциация предупредиха преди време, че вече се усеща влиянието, макар и не толкова силно, върху цените и на още един фактор – биодобавката. Законът за енергията от възобновяеми източници задължава производители и доставчици да смесват във всеки литър съответно 8% биоетанол и 6% биодизел. Биокомпонентът ще се увеличава, според международните и европейските изисквания за опазване на околната среда.

Смяната на касовите апарати се отлага с шест месеца

Смяната на касовите апарати и на софтуера най-вероятно ще се окажат още един фактор за повишаване на цените, което най-вероятно ще се усети слабо след 1 октомври. Тогава издаваните от бензиностанциите касови бележки ще трябва да съдържат допълнителна информация за потребителите, което ще се случи с промяна на софтуера и пренастройване на касовите апарати, за което собствениците на бензиностанции ще трябва да инвестират еднократно около 1500 лева. И ако за големите вериги, това няма да се окаже съществено бреме, за малките сумата, според тях, не е малка, информира infostock.bg.

Първоначалният срок за новия софтуер и касови апарати беше 31 март, но на среща днес между бизнеса и премиера Борисов беше решено срокът да се удължи с още шест месеца. До тогава трябва да бъде променена в съответствие с новите изисквания и Наредба Н-18, която се отнася за фирмите, които използват СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти).

В хода на разговора премиерът Борисов предложи, паралелно на разговорите по промяна на Наредбата, да стартира работа между Министерство на финансите, НАП и бизнеса за въвеждане на модерна, съвременна система за електронни фискални бележки, като алтернатива на касовите апарати. Борисов поиска периодично (през 10-15 дни) да се провеждат срещи с негово участие, на които да се отчита напредъкът по промените в Наредба Н-18, като се търсят решения на спорните (между МФ/НАП и бизнеса) въпроси.

След срещата с бизнеса пред журналисти министър-председателят предупреди търговците: „Моят най-колегиален съвет към търговците е да си приведат на 100% бизнеса в бяла, в противен случай ще има арести!“

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *