Берлускони направи гаф на срещата на НАТО

Италианският министър-председател Силвио Берлускони не се откъсна от мобилния си телефон, внасяйки смут в церемонията, която събра тази сутрин 28 държавни и правителствени глави от НАТО на мост над р. Рейн, предаде Франс прес.
Пристигайки от Кел, на германския бряг, Берлускони излезе от лимузината си с мобилен телефон до ухото си, като продължи разговора си, вместо да се насочи към германския канцлер Ангела Меркел, която го очакваше на червения килим. Телевизиите, предаващи събитието на живо, показаха как Берлускони излиза от колата си, погълнат от телефонния разговор, съобщи БТА. След това той махна с ръка на германския канцлер Ангела Меркел, очевидно давайки да се разбере с небрежния жест, че ще я поздрави по-късно, и продължи с разговора си, докато останалите лидери се събираха на моста за груповата снимка.
Меркел с лека усмивка продължи да посреща гостите си и най-накрая се отказа да чака италианския премиер и поведе колегите си по висящия пешеходен мост от Кел към Страсбург на френския бряг, където ги очакваше президентът Никола Саркози. Американският президент Барак Обама бе първият, посрещнат от Меркел, с която той разговаря няколко минути, широко усмихнат. Берлускони пое по моста едва шест минути след групата, без да успее да я настигне. Той се присъедини към останdлите 27 държавни и правителстевни лидери чак за финалната групова снимка на френския бряг. Той пропусна снимката, направена на средата на моста, където Саркози дойде да посрещне колегите си.
Световните агенции коментираха, че най-вероятно по-късно Берлускони се е извинил на Ангела Меркел.
След като прекосиха Рейн по пешеходния мост, висок 400 м, 27-те лидери участваха и в церемония в чест на загиналите или ранени войници при операции на НАТО. Берлускони отсъстваше и по време на минутата мълчание.
Италианският премиер е известен с ексцентричните си изцепки. Най-пресният пример бе в сряда, когато британската кралица го сгълча, че се провикнал „Г-н Обама!“ към американския президент след груповата снимка на приема в Бъкингамския дворец по врем
Междувременно лидерите на страните от НАТО тази сутрин обсъждаха проблема с турското блокиране на номинацията на датчанина Андерс Фог Расмусен за генерален секертар на НАТО, съобщи източник, близък до френската делегация, цитиран от Франс прес. Тези разговори забавиха официалното възобновяване на работата на срещата на върха, предвидено за 8,00 ч. по Гринуич. Турция засега устоява на натиска на партньорите си да приеме кандидатурата на датския премиер.
Турският президент Абдуллах Гюл е разговарял днес с Барак Обама и Андерс Фог Расмусен, обсъждайки спора около избора за нов генерален секретар на алианса.
Не е изключено изобщо да не бъде взето решение по време на срещата. Вашингтон не вижда някакво „огромно усещане за спешност“ спорът за избора на новия генерален секретар на НАТО да бъде решен на срещата на върха днес, заяви американски представител, цитиран от Ройтерс.
Решението е особено важно за България, тъй като един от кандидатите за поста на Алианса е българинът Соломон Паси.
Междувременно остри сблъсъци избухнаха между силите на реда и протестиращи срещу срещата на НАТО в Страсбург. Има ранени, пострадали от използвания от полицията сълзотворен газ и при стрелба с „флашбол“ (оръжие с меки гумени куршуми – бел. ред.), потвърди представител на медицински екип на демонстрантите, без да уточни броя им.
Канцеларията на френския президент обяви, че визитата в онкоболница, предвидена в програмата на Мишел Обама и останалите съпруги на участниците в срещата на върха на НАТО, е отменена по съображения за сигурност. Около 1000 демонстранти са се струпали в историческия център на Страсбург, близо до болницата и известната катедрала, които дамите трябвало да посетят, съобщи Асошиейтед прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *