Берлускони не изневери на себе си и даде заден за предсрочни избори

Това е рязък обрат в позицията на Берлускони. По-рано той заявяваше, че според него предсрочните избори са единственият реалистичен вариант след оставката му, която смята да подаде след като парламентът одобри спешни икономически реформи в близките дни.
Италианският външен министър и съпартиец на Берлускони Франко Фратини също се обяви против предсрочни избори, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. „Не бих се решил на нови избори, които да потопят страната в тримесечна предизборна кампания на фона на влошаващите се икономически показатели. За да спасим Италия трябва да проявим максимална отговорност и да върнем доверието към управляващите я институции“, заяви Фратини.
Алтернативният вариант на предсрочните избори е съставяне на експертно правителство, но против този вариант се обявява участващата в управляващата коалиция Северна лига. Нейният представител – вътрешният министър Роберто Марони, заяви, че в такъв случай Северната лига ще премине в опозиция.
Междувременно Берлускони обяви подкрепата си за бившия еврокомисар Марио Монти, когото мнозина очакват да оглави следващото правителство, предаде Франс прес. В послание до Монти Берлускони го поздравява от свое име и от името на кабинета по случай номинирането му за пожизнен член на Сената, знак за „твърде високите научни и социални заслуги“ на бившия еврокомисар. „Желая Ви плодотворна работа за благото на страната“, добавя премиерът.
Италианският президент Джорджо Наполитано заяви вчера, че е номинирал Марио Монти за пожизнен сенатор и цяла Италия изтълкува това като знак, че ще го номинира и за премиер на мястото на Берлускони, отбелязва АФП, на която се позова БТА. Указът на държавния глава бе преподписан и от сегашния министър-председател, което не се налага според италианското законодателство.
Всички наблюдатели съзряха знак за промяна в нагласата на Берлускони. Първоначално премиерът отхвърляше всяка идея за сформиране на преходно правителство, след като подаде оставка в близките дни, но в крайна сметка прие този проект под натиска на пазарите, на някои от собствените си съюзници и на държавния глава, отбелязва агенцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *