Бернанке: Очакваме новите правила за ликвидация на големи банки

Въпреки признаците за съживяване на трудовия пазар в САЩ нивото на безработицата има още накъде да пада. Тази теза защитаваха председателят на Федералният резерв (Фед) Бен Бернанке и още двама топ централни банкери , предава Ройтерс. Коментарите им веднага се разтълкуваха като подкрепа за продължаване на масивните парични стимули на банката.

Бен Бернанке съобщи и че органите за финансов надзор в страната разработват правила, които да осигурят по-лесен начин за ликвидация на големи банки, изпитващи затруднения.

По думите на председателя на Фед, подобна стъпка ще позволи да се закриват банки без хаос, какъвто последва след банкрута на инвестиционна банка Lehman Brothers през 2008 г. и доведе до световна финансова криза. Друга важна цел на Федералния резерв е ограничаване на т. нар. морален риск.

Вчера американското Министерство на труда обяви изненадващите данни, че през октомври са били създадени повече нови работни места, въпреки че безработицата се е покачила леко от 7,2% до 7,3%.

Бернанке все още вижда „ужасно много бавен“ трудов пазар, като същевременно заяви, че икономическите данни не вършат добра работа като точен измерител.

Денис Локхарт, председател на Фед в Атланта, и Джон Уилямс, председател на Фед в Сан Франциско, пък споделиха, че са доволни от оптимистичните резултати за пазара на труда през октомви. Те обаче предупредиха, че не бива да тълкуваме прекалено задълбочено месечните данни.

И все пак Локхарт каза, че орязване на паричните стимули не е изключено да се случи още преди края на годината, повдигайки нови въпросителни дали Фед ще реши да намали обема на 85-милиардната си месечна програма за покупка на облигации на следващата среща на централните банкери на 17 и 18 декември.

„Това е период, в който се случват редица необичайни неща“, коментира Локхарт оставащото време до събранието. „Поради тази причина ще се въздържа от прибързани заключения.“

„Имаме още дълъг път“, заявява Уилямс. „Но бележим прогрес. Фед не бива да оттегля стимулите преди да сме сигурни, че икономиката ще може да расте и без тях.“

Целите на Фед са максимална заетост, стабилни цени и умерени дългосрочни лихвени проценти. Годишната инфлация е 0,9 на сто през септември, според предпочитания от Фед измерител за ценовия натиск.

По данни на Ройтерс нараства броят на големите банки в САЩ, които считат, че централната банка ще оттегли програмата си за парични стимули преди март следващата година в резултат на по-добрите от очакваните данни за разкритите работни места през октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *