БЕХ пуска облигационна емисия за 300 млн. в долари

Това съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на изпълнителния директор на държавния холдинг Михаил Андонов.
 
Андонов посочва, че енергийният мастодонт търси начин да осигури средства, с които да помогне на Националната електрическа компания да изплати дълговете си към синдикат от банки, предвождан от BNP Paribas. Срокът, който БЕХ си е поставил, за да изпълни задачата, е до следващият месец май.
Българският енергиен холдинг бе създаден, за да консолидира активите на държавната енергийна индустрия и така да може по-лесно да участва в проекти за модернизация и развитие. По последна оценка активите му възлизат на 12 млрд. лв., съобщава Ройтерс. Енергийният холдинг ще си извади удостоверение за кредитен рейтинг през есента, за да може така да предложи на инвеститорите емисия облигации. Тя ще е деноминирана в долари и размерът й ще е между 250 и 300 млн. долара.
Ройтерс припомня, че през месец юли България за пръв път от 10 години насам излезе на международните пазари, за да предложи емисия облигации за 950 млн. евро. Получената лихва от инвеститорите бе 4.25%.
България е най-бедният член на Европейския съюз, но и един от най-малко задлъжнелите. Страната се ползва с кредитен рейтинг ВВВ, определен от агенция Standard and Poor’s.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *