Бившите соцстрани в ЕС лидери по „сиви“ заплати

Бившите социалистически страни в Европейския съюз са лидери по обем на заплати, плащани в плик. Всеки 20-ти жител на ЕС получава „сива заплата“, се казва в изследването „Сив пазар на труда в Европейския съюз“, направено от експерти на Евробарометър.

Изследването е показало, че „тъмните“ схеми при изплащането на заплати са най-разпространени в бившите социалистически страни – Румъния, Латвия и Литва, пише „РБК Дейли“.

Проучването е проведено в 27-те страни-членки на ЕС от май до юни тази година с цел да се установят мащабите на европейския черен пазар на труда. 5% от активното население на съюза е въвлечено в нелегалното производство на стоки и услуги, а 11% от европейците са част от сивата икономика в качеството си на потребители, се казва в изследването.

Заплатата в плик, която получават 5% от работещите европейци, се разглежда като „специфичен аспект“ на сивата икономика. Под „сива“ заплата се разбира полулегална схема за плащане, когато само част от доходите на служителя са нерегистрирани. Експерти отбелязват, че подобна схема е взаимоизгодна и за работодателя, и за служителя.

Първият успява да укрие данъци, а вторият получава повече пари. „Сивите“ схеми са оплели практически всички отрасли от икономиката. Палмата на първенството държи строителството, в тази област работят 10% от получателите на нелегални заплати.

„Най-често „сива“ заплата плащат на легалните имигранти, новопристигащи, които вършат работа, която не изисква специална квалификация. Нагледен пример е Испания и пристигащите от Африка“, заяви за „РБК Дейли“ експертът от Центъра за европейска политика в Брюксел Юрай Дракслер.

Изследването показва, че „сивите“ заплати са най-често срещани в Източна Европа. Най-често пликове с пари получават румънците. 23% от жителите на тази страна признават за подобна практика. В Литва и Полша този процент е 11%, в България -14%, в Латвия – 17%. „Сиви“ заплати почти отсъстват в Дания, Франция, Великобритания, Германия, Люксембург и Малта.

В тези страни само 1% са посочили, че получават пари в плик. Руски експерти смятат, че съдържащите се в изследването цифри са занижени. „Ако размерът на сивата икономика в Германия е 16% от БВП, тогава обемът на нелегалните, недекларирани доходи и пазарът на сив труд са много по-големи от резултатите в проучването.

При това в Западна Европа често явление са „черните“, а не „сивите“ схеми. Пример за това е скандалът с топ-мениджърите на „Сименс“, „Дойче Банк“, които са обвинени в корупция. В Италия ситуацията е още по-лоша – сивата икономика изяжда 20% от БВП.

Ако подобна статистика съществува в условията на западна демокрация, тогава цифрите в Източна Европа трябва да са близки към нашите“, заяви за „РБК Дейли“ заместник-директорът на Института за европейски изследвания на РАН Валентин Фьодоров. В Русия по различни оценки до 40% от БВП се падат на сивата икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *