Бивши еврокомисари на хранилка в ЕС

Бивши еврокомисари продължават да получават редовно добри суми всеки месец от Брюксел, разкрива германският вестник „Ди Цайт“. Въпреки че мандатите им са изтекли през 2014 година,  16 от тях продължават да  се радват на т.нар. преходно заплащане. Практиката, въведена с уж с благовидната цел да предотврати конфликт на интереси, всъщност се превръща в методичен начин за облагодетелстване.

Вече втора година част от членовете на Еврокомисията „Барозу-2“, чийто мандат изтече преди две години, продължават да получават по 8333 евро на месец. Годишно това прави около 100 000 евро, а за две години сметките на 16-те бивши еврокомисари са набъбнали с почти 200 хиляди евро. Целта на транзитните заплати е да не се допусне конфликт на интереси, ако веднага след мандата си еврокомисар заеме висок пост в сектор, който добре познава от вътре и би могъл да повлияе на работата.

По ирония на съдбата обаче, разкрива германския Ди Цайт, повечето от членовете на комисията „Барозу- 2“, които все още получават пари от Брюксел, отдавна заемат високоплатени позиции като лобисти и мениджъри. В списък, публикуван от списание „Политико“, се вижда, че Карел Де Гухт – бившият еврокомисар по търговията, например е член на надзорния съвет на голяма металургична компания. Кони Хедегард, която отговаряше за климата, пък е част от екипа на енергийна фирма. Възнаграждение получава и румънския премиер Дачиан Чолош, заемал поста еврокомисар по земеделието едва четири месеца.

Преходните заплати са заложени в регламентите на Еврокомисията още през 1967 година. Те са между 45 и 60% от последната базова заплата на еврокомисаря, в зависимост от продължителността на мандата му. Миналата година срокът за получаването на транзитните заплати беше намален от 3 на 2 години. От комисията „Барозу-1“, преходни заплати са получавали 17 души, въпреки че повечето също твърде бързо се е „имплантирали“ в бизнеса и не са участвали в конкуренцията на свободни  трудов пазар.

Още съвсем свеж е скандалът от това лято, когато Франция реагира и настояваше ексшефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да откаже назначението си в „Голдман Сакс“ като съветник по Брекзит-а. Тогава френският министър по европейските въпроси Арлем Дезир нарече постъпването на Барозу в голямата инвестиционна банка „скандално“. То според него разкрива проблем с привилата на ЕС за избягване на конфликт на интереси.

Още не заметен под килима скандалът с Барозу – дали отиването му в банката е законно или морално, на главата на Жан-Клод Юнкер се стовари следващата голяма неприятност по същата линия. Тогава пък председателят  на Европейската комисия се наложи да изпраща писмо  до бившия еврокомисар Нели Крус, за да й поиска обяснения около публикации, свързали името й с необявено нейно участие в офшорна фирма, регистрирана на Бахамските острови.

Какъв е случаят „Нели Крус“? Нели Крус беше еврокомисар от Холандия два мандата в комисията, ръководена от Жозе Барозу. Във втория си мандат тя отговаряше за въпросите на цифровизацията, а в първия – наблюдаваше  за лоялната  конкуренция. Но изведнъж публикации в световната преса посочиха, че нейното име излиза в т. нар. „Панамски досиета“ /известен още като „Панамагейт“/ като ръководител на фирма, свързана с Обединените арабски емирства /ОАЕ/ и доста компрометираната в близкото минало  енергийна компания Енрон (Enron). Крус е била свързана с офшорната дейност, докато е била еврокомисар.
Говорителят на еврокомисията изясни по-късно, че досега ЕК не е знаела за тези обвързаности и че те не са били посочени в декларацията за конфликт на интереси, попълнена от Крус. След появилите се в медиите информации и последвалите въпроси от страна на ЕК  тя е потвърдила по телефона изнесените данни и се очакваше нейният писмен отговор.
„Не знаехме досега. Когато получим отговорите, ще преценим как да действаме“ , заяви тогава по този повод говорителят. Има правила и те трябва да бъдат спазвани от всички, които имат честта да бъдат еврокомисари. Очевидно Крус не е спазила правилата и не е уведомила комисията. Въпросът има и етично измерение. Можем да проверяваме данните, които са подадени, но не и факти, за които не знаем, поясни говорителят.
Нели Крус в момента работи за една от най-големите банки в САЩ и за Юбър (Uber). Скандалът с нея настъпва съвсем скоро, след като бившият председател на ЕК Жозе Барозу зае пост в банката Голдман Сакс (Goldman Sachs) – действие, което бе определено като законно, но неморално.
Сега на бившите членове на ЕК е позволено да заемат нова длъжност не по-рано от 18 месеца, след като напуснали Комисията.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *