Бивш шеф в ДАНС: В агенцията има корупция

Служител на ДАНС, който е бил уличен във финансови злоупотреби и е работил за чуждо разузнаване, е бил възстановен на служба след връщането на Цвет. Йовчев в ДАНС.
Това съобщи Рашко Заяков – бивш директор на Контраразузнаването в агенцията, след като докладва пред председателя на Парламентарната комисия за борба с корупциятаЯ. Янев,предаде БГНЕС.
„В момента хората, които са били разследвани за злоупотреби в ДАНС, се завръщат с желание за реванш“, твърди Заяков, който напусна агенцията след назначаването на Йовчев на поста.
В момента в ДАНС, според него и колегата му Велин Хаджолов, който пък беше началник на отдела за специални акции, продължават да работят хора, зависими от икономически групировки и чужди разузнавания. Хаджолов също присъства на срещата с лидера на РЗС.
„Не се прави нищо по случая. Корупцията оказва влияние върху работата на ДАНС и тя не работи напълни обороти. Зависимостите са чисто финансови и засягат служители на ръководно ниво в ДАНС, но за да бъдат изчистени те, трябва органите да си свършат работата“, заяви Заяков и потвърди, че оставката му е свързана с неразбирателство с новия шеф на ДАНС.
Яне Янев обяви, че е получил сигнали за корупция в ДАНС от двамата служители и утре ще се срещне със самия директор на агенцията, за да уточни подробности. Депутатът каза, че ще докладва сигналите и на главния прокурор, като уточни, че не взема страна между бившите и настоящи служители на ДАНС. Той ще информира за случая и премиера и ще поиска на закрито заседание Парламентарната комисия по корупция двамата бивши агенти да обяснят подробности. Според Янев трябва да бъде уреден и въпросът с работното място на служители на ДАНС, напуснали агенцията, така че те да не бъдат оставени на улицата.
По-рано днес Хаджолов заяви пред bTV, че в момента се оформя тенденция, при която в МВР, и по-специално в ГДБОП, ще се съсредоточат изключително много функции.
„Ще се създаде един монопол, който е много вероятно да генерира корупция. По този начин ДАНС ще се превърне в помощна служба на служба в МВР, което по негово лично мнение е пълен абсурд“, заяви Велин Хаджолов, който напусна ДАНС, след като името му беше осветено.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *