Бивш шеф на МВФ съден за измама за €6,8 млн.

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато е заподозрян в измама за 6,8 млн. евро в периода 2004-2015 година, съобщи в. “Паис“, цитиран от ТАСС.
Според изданието следствените органи са предали в съда доклад от 634 страници по делото на бившия шеф Рато. Според разследващите недекларираните приходи на бившия ръководител на МВФ за този период са превишили 14 млн. евро.  Той отхвърля обвиненията и посочва, че в момента проучва документите.
Миналата година в Испания започна процес за финансова измама срещу 65 души, включително  Родриго Рато. Скандалният днес  Родриго Рато(Rodrigo de Rato y Figaredo)  е испански политик от Народната партия. Роден е на 18 март  1949 година  в столицата на Испания Мадрид в богато семейство на производители на текстил от провинция Астурия. Възпитаник е на факултета по бизнес администрация в Калифорнийския университет в Бъркли. От 1977 г. се занимава активно с политика. През 1996-2004 г. е министър на икономиката в правителството на Хосе Мария Аснар, на което е също втори (1996-2003) и първи вицепремиер (2003-2004). От 2004 до 2007 г. е управляващ директор на Международния валутен фонд. След това става президент на испанската банка Каха Мадрид /Caja Madrid /.
Бившият шеф на Международния валутен фонд Родриго Рато е изправен пред съда по обвинения в злоупотреба с корпоративни кредитни карти, докато отговаря за две водещи испански банки –  Caja Madrid и Bankia, Той е съден заедно с 64 други бивши изпълнителни директори и членове на Управителния съвет на банките, докарали почти до колапс банковата система на страната  и така налагат реализирането на спасителен план на ЕС за финансовия сектор на Испания.
Родриго Рато и другите ръководители са обвинени, че са платили за хотели, партии и луксозен търговски разходи с така наречените „черни кредитни карти“, поставени на тяхно разположение от двете банки –  Caja Madrid и Bankia, без да ги оправдават или да ги декларират на данъчните власти. Твърди се, че са похарчили общо € 12милиона(£ 10,5 м) между 2003 г. и 2012 г., и това безумно  пръскане на пари е ставало по време на опустошителната икономическа криза в Испания. Обвиненията маркират и друг юридически удар на  Родриго Рато, който е изправен пред наказателни разследвания, свързани с ролята си председател на Bankia, както и в отделно разследване при съмнение за данъчни измами.

След като се позиционира като един от най-влиятелните хора в страната, падането му бе нещо повече от ефектен шок. Защото Рато бе широко възхваляван за мандата му като финансов и икономически министър в дясноцентристкото правителство на Хосе Мария Аснар между 1996 г. и 2004 г., което е период на подчертана икономическа експанзия. Той продължи успешната си кариера и стана първият испански ръководител на МВФ, но по късно – след три години,  неочаквано се отказа от този пост по лични причини, за да се върне в Мадрид. Родриго Рато бе номиниран за председател на Bankia, която председателства и през  злополучния финансов хаос по-късно, когато кулминацията бе спасяването на банката от държавата със  € 22 млрд. през 2012 година.

В представата на много испанци, Роберто Рато е лицето на финансовата криза, довела до буквалното разпадане на големи сектори от испанския банков пазар. Това впечатление идва, защото в резултат на тази криза Bankia остави стотици хиляди дребни инвеститори да претърпят тежки загуби, а след това се добави и скандълът с  корпоративни кредитни карти „фантоми“  на банката.

Случаят се разчу през есента на  2014 г., когато прокурорите казаха, че разследват неправомерното използване на кредитни карти от старши мениджъри, директори и съветници на банката. Смята се, че картите са били използвани за финансиране с около € 15 милиона за лично харчове от банкери, политици, чиновници и синдикалните лидери в близо десетгодишен период между 2003 и 2012 година. Те не са били част от обикновените възнаграждения, а са били отчитани отделно от нормалните харчове, и изглежда, че са били похарчени основно за ресторанти, хотели, дрехи, пътувания, теглене на суми и други частни разходи.  Според вътрешното разследване висшите мениджъри на банката са прахосали десетки и стотици хиляди евро през този период за несъществени и незаконни лични прищевки и прояви на прекомерен лукс.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *