Бизнеса губи по 70-80 млн. лв. годишно заради големият стрес

Българският бизнес губи по 70-80 млн. лв. годишно заради големия стрес, на който са подложени служителите. Това обяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Тончо Томов по време на пресконференция на тема „Играта на професионалното прегаряне и баланс личен живот-работа“, предаде ОFFNews.

„Има много дефиниции на така наречения „бърн аут“ (прегаряне). Една от тях гласи следното: състояние, свързано с емоционално и физическо изтощение. Част от симптомите са главоболие, изтощение, схващания, дори дисфункция в сексуалния живот, поведенчески проблеми, агресивност“, обясни той.

По данни от САЩ и Европа различните поколения и полове имат различна предразположеност към „прегаряне“, каза Томов. И допълни: „Идеята ни е да обясним и обучим бизнес средите как да предпазват служителите си от този стрес, тъй като в днешно време средата става все по-взискателна, плановете – все по-предизвикателни“.

„Относно данните за това състояние България е изостанала от другите държави от ЕС, но се надява до 1-2 години да имаме по-точни цифри“, призна Анелия Горгорова – управител на Key Success Indicators (консултантска компания в областта на управлението на човешките ресурси и бизнеса) и член на управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора.

„Стресовият феномен съществува и в България. Образованието, армията и администрацията са едни от сферите на работа с най-висок процент на прекомерен стрес. Като цяло работата, която изисква контакт с хора, е най-засегната. Годишно се изплащат над 144 млн. лв. за болнични, а 50% от тях са причинени именно заради стрес или бърн аут“, посочи още Томов.

По думите му в случая не е засегнат само бизнесът, но и ангажираните хора. Неблагоприятният климат на работната среда предизвиква стресово състояние. „Да създадем клинични пътеки и терапии не е единственият начин да решим проблема. Трябва да се създаде работна атмосфера, която да прави служителите щастливи“, смята шефът на БСК.

Той обясни, че в България има регулация на този проблем и че ня е неизбежназаради европейски регламенти, но е твърде обща. Според нея, работодателите са задължени да следят психическото здраве на служителите си, но нямало нужния капацитет и контролни органи.

„Стресът е епидемията на 21-ви век. Той работи на две нива – честота и степен на стрес. В Северна Америка бърн аут струва на бизнеса над 320 млрд. долара годишно. В Торонто 30% от младите хора имат психически проблеми, тревожност, депресия или различни физически заболявания“, каза Хамза Кан – специалист по стратегически маркетинг, предприемач и мотивационен спийкър

Специалистът открои шест основни фактора, които влияят върху стреса на служителите: конкуренцията, отчуждаването, посланията от обществото, технологията, самотата и икономиката на държавата, информира inews.bg.

„Хората вярват в мита за прогреса, за ефективността, за удовлетворението. Отговорността да се предпазим от това не е само индивидуална. Трябва да се борим заедно, да изискваме повече от правителството. Работодателите трябва да дават по-чести почивки на служителите си и да ги карат да ги взимат, да направят работната среда по-приятна и да не задължават работниците си да работят повече от 8 часа“, призова Хамза Кан.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *