Бизнесът вижда шанс в председателството на ЕС

Бизнесът в България отчита добре своите шансове с ротационното председателство на Съвета на ЕС, което  предоставя добра възможност за представяне на позитивния образ на страната ни като модерна, динамично развиваща се, добре интегрирана, отговорна към общото бъдеще държава членка. Това заяви служебният министър на външните работи Ради Найденов, който откри днес дискусия с бизнеса „Бъдещето на Европа. Българското председателство 2018 и приоритетите на българския бизнес и общество“ в Дома на Европа в София.
Организатори са Европейският съвет за външна политика – София, Информационното бюро на ЕП в България и Българският форум на бизнес лидерите.
Найденов изрази убеденост, че днес, когато все по-често се задава въпросът дали се нуждаем от повече или от по-малко Европа, българският отговор е „Нуждаем се от по-добра Европа“.
Външният министър отбеляза, че десетгодишнината от пълноправното членство на България в ЕС е добър повод за равносметка на политическите, обществените и човешките измерения на това, по думите му, изключително важно събитие. Той обобщи постигнатото – страната ни е част от най-големия пазар в света, в развитието и модернизирането на българските региони и инфраструктура са инвестирани десетки милиарди европейски средства, прилагането на европейските правила е създало предпоставки за нарастване на чуждите инвестиции и за по-чиста околна среда, българските граждани имат повече възможности за развитие благодарение на свободата на движение в ЕС, а България е равноправен участник в определянето на европейските политики.
Европа е част от нашето всекидневие, а ползите от членството очевидно се оценяват – доверието на българските граждани към ЕС остава сред най-високите в рамките на съюза, посочи Найденов.
Той отбеляза също, че ЕС преди 10 години, когато България се включи в него, не е ЕС , в който живеем днес и посочи, че осъзнаваме ясно предизвикателствата.
Нашият принос към дебата за бъдещето на ЕС ще е основан на виждането за запазване на интеграционния модел и като метод за преодоляване на проблемите, посочи той. Затова и сред водещите принципи на българското председателство ще бъдат отговорност към постигането на общите цели и приоритети на съюза, както и запазване на целостта и единството на съюза чрез търсене на общи решения и отговори на общите предизвикателства, но и вземане под внимание на чувствителните за всяка държава членка въпроси. Други принципи са укрепване на солидарността и кохезията като основополагащи принципи във всички действия на ЕС, приемственост, предвидимост, стабилност в процеса на вземане на решения при последователните ротационни председателства.
Българското председателство ще съвпадне с най-интензивния период на преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. „Брекзит“ е предизвикателство – както за Обединеното кралство, така и за ЕС, но поуките от него трябва да бъдат от полза за нас при изграждането на бъдеща Европа, която да е по-прагматична, с по-видими ползи за гражданите и с по-адекватни отговори на техните очаквания и тревоги, коментира Ради Найденов. Според него при нарастващия евроскептицизъм и възход на популизма дори в старите демокрации на Европа легитимността на ЕС трябва да се фокусира приоритетно върху онези политики, които доказват добавената стойност на ЕС – вътрешна и външна сигурност, социално-икономическа сигурност, растеж и устойчиво икономическо бъдеще, ефективно и дългосрочно решение на проблема с миграцията, базирано на реална, практикувана солидарност между държавите членки.
Българското председателство ще се стреми да укрепи стратегическото мислене по отношение на предизвикателствата и приоритетите на съюза. Макар че политиката на разширяване в момента не е сред стратегическите приоритети на съюза, като председател на Съвета България ще се постарае да фокусира вниманието на държавите членки върху интеграцията на страните от Западните Балкани, като стратегическа инвестиция в общата европейска сигурност, стабилност и напредък.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *