Бизнесът в Източна Европа не плаща сметките си или гледа да протака

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Сметалата в Източна Европа работят по-различно от другаде

Изследването „Навици за плащане в Европа“ за 2009 г. е проведено в пет европейски страни от Otto Group – водеща европейска компания за финансови услуги и анализи. Анкетирани са 1 200 фирми, сред които и български.

Различията в практиките на плащане са очевидни.В Унгария остава „непокрита” една от 10 фактури. На другия полюс са навиците за плащане в две от изследванитезападноевропейски страни.

Бизнесътв Германия и в Швейцарияурежда над 90 на сто от сметките си. Споредданните от изследването българските фирми са на опашката по навреме платени борчове. Пред тях е унгарският бизнес – с 21% разплатени сметки. За сравнение в Германия – 77% от вземанията се плащат в срок, а в Швейцария – 75%.
Една шеста от българските фирми вече са били застрашени от фалити, заради загуби от неизвършени или просрочени плащания, сочи изследването на германската фирма Otto Group. Българските компании отписват и губят 4% от всички вземания. За Великобритания или Швейцария този процент е почти три пъти по нисък- по 1.4%.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Междуфирмената задлъжнялост в България е огромна
Всяка втора сметка в България остава неразплатена
Пренебрегването на масово използвани от западноевропейските компании превантивни инструменти, като проверка на платежоспособността на партньора или предплащането, е обяснението на лошите български навици за плащане.
И въпреки, че най-голяма е междуфирмената задлъжнялост в България, българските фирми се надяват най-дълго, че сметките ще бъдат уредени. Резултатите от изследването показват, че при събиране напарите си българските фирми проявяват най-голямо търпение и започват да притискат длъжниците си едва след година и половина. „Проявеното търпениее индикатор за липса на професионално управление на вземанията и залипса наинформацияотносно рисковете при просрочените плащания“, коментира Добрин Миревски от „ЕОС Матрикс”- София.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Лошият морал на плащанията води и до фалити
Българските фирми са най-търпеливи
Но сравнително малкият дял на своевременни плащания и големият процент отписани вземания не водят до песимизъм сред бизнеса в България. Сред петте европейски страни, навиците за плащане, в които проучва Otto Group, българските фирми са най-оптимистично настроени.
15% от българските компании посочват, че моралът по отношение на плащанията се е подобрил през последните две години.А за следващите две години 17 на сто от фирмите очакват промяна към по-добро в навиците за плащане. По-песимистично настроени за етиката в бизнеса са фирмите във Великобритания (12%), Унгария (7%), Германия (4%) и Швейцария (3%).

Антоанета Ненкова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *