Бизнесът: Господа политици, не плашете инвеститорите!

Това се посочва в позиция на Българската стопанска камара във връзка с поредния развой на събитията около бъдещето на проекта.
Преговорите с потенциални инвеститори до момента нямат реален изход. Причината е, че водеща роля в преговорния процес имат политиците, а не експертите.
Често между първите и вторите липсва комуникация. Обикновено първите се опитват да ползват темата за българската атомна енергетика в политически контекст, а не изхождат от икономическите решения и интереси на страната ни. Не оспорваме правото на политиците да взимат крайното политико-икономическо решение, но смятаме за редно да не преекспонират политически тези, неподкрепени с експертни данни и оценки.
През всичките тези години българските преговарящи сами конструираха и създадоха два капана, от които сега трудно могат да се измъкнат.
Първият капан е икономически. Политиците непрекъснато говореха колко висока ще е цената на атомната централа, дори посочваха „точни“ финансови разчети, достигащи до десетки милиарди лева. В същото време се цитираше, че вложените до момента от България средства са около 3 млрд.лв. Това автоматически поставя страната ни в губеща позиция при договарянето на високо дялово участие в проекта „Белене“ без допълнително финансиране.
Вторият капан е енергиен, но също с икономическа проекция. Години наред в публичното пространство се наслагва тезата, че България има достатъчно – и като брой, и като капацитет енергийни източници, и дори излишък от енергия. Това означава, че оттук-нататък е необосновано да поставяме пред новия инвеститор условие да продава енергия за страната ни на преференциална цена. В една пазарна среда, формирана в условията на либерализиран енергиен пазар в ЕС, проблемът за цената на енергията при горните условия е проблем и решение на самия собственик.
Като се има предвид, че енергетиката стои в основата на конкурентоспособността на икономиката, за нас, като представители и на производителите, и на консуматорите на енергия, е важно политическото говорене да се основава и да следва конкретните експертни разчети, така че да се гарантира стабилност на българската енергийна система.
Съществено е, че независимо от ранната фаза на преговорния процес с новия потенциален инвеститор отново предизвиква неограничено политическо говорене. Да не забравяме, че българската икономика жизнено се нуждае от инвестиции, създаване на работни места и задържане на енергийния интелект в страната.
Господа политици, не плашете инвеститорите!
Нека този прецедент остане сериозен урок за бъдещото политическо говорене по привличане на стратегически инвеститори!

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *