Бизнесът да помогне за диалога Русия – САЩ

Руският президент Владимир Путин призова днес американски бизнесмени да помогнат за възстановяване на нормалния диалог със Съединените щати, заявявайки, че добрите отношения между двете страни са в интерес на всяка от тях, предаде Ройтерс.Путин отбеляза на Петербургския международен икономически форум, че Москва ще продължи да води разговори с президента Доналд Тръмп и новата администрация на САЩ.
„Помогнете ни да възстановим нормалния политически диалог“, прикани Путин в речта си пред американски бизнес лидери. „Моля ви от името на Русия и се обръщам към американската страна: Помогнете на новия президент и на новата администрация“, добави той.
Путин благодари на американските бизнесмени за участието им във форума в момент, когато според него отношенията между Русия и САЩ са на най-ниското си ниво от Студената война, предаде ТАСС. „За няколко предходни години на практика беше разрушена изгражданата през предишните десетилетия основа за взаимно сътрудничество. Нашите двустранни връзки достигнаха най-ниската точка от времето на Студената война“, каза руският президент.
Путин заяви, че Русия възнамерява да продължи диалога с Тръмп и че добрите отношения са изгодни и за двете страни. „Убеден съм, че нормализирането на двустранните отношения е в интерес и на двете страни, а ние ще продължим съответния диалог с президента на САЩ Доналд Тръмп и новата администрация. Но за да се постигне успех, са необходими сериозни усилия и от двете страни“, подчерта руският президент.
Според Путин икономическите връзки между Русия и САЩ може да бъдат своеобразна застраховка срещу колебанията на политическата конюнктура. „Само стабилните търговски и инвестиционни връзки са в състояние да осигурят надеждна обезопасителна мрежа срещу колебанията на политическата конюнктура“, заяви той.

Отговаряйки на въпрос за отношението си към Тръмп, Путин каза, че такъв тип хора по принцип му харесват. „Той е прям и откровен човек. Не можеш да го наречеш традиционен политик, той не е работил в политиката. Затова той е човек със свеж поглед върху нещата, независимо дали това се харесва или не на някого, но то винаги или много често носи определена полза“, посочи руският държавен глава. Ние сме готови за диалог с президента на САЩ, продължи Путин, но добави, че засега не знае как на практика ще се развият връзките между Москва и Вашингтон, защото в САЩ „още продължава вътрешнополитическата борба, която не позволява да се градят отношения“ по редица направления. Според него „русофобската истерия“ в САЩ е насочена „срещу сегашния президент на САЩ, за да не му се даде възможност да работи нормално“, но прогнозира, че това рано или късно ще приключи“. „Ние сме търпеливи, умеем да чакаме, ще изчакаме“, каза той. Президентът изрази съжаление, че антируските настроения в САЩ засега предотвратяват сътрудничеството в борбата срещу тероризма. „Бих искал да установим конструктивен диалог на основата на националните интереси на нашите страни, отчитайки тези интереси и уважавайки тези интереси. Смятам, че това е възможно със сегашния президент на САЩ. Но как ще стане в реалния живот – засега не знам“, отбеляза руският президент.
Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *