Бизнесът легитимира инвестициите си в културата

В сдружението с нестопанска цел членуват 17 физически лица, които са членове и на БЕС. Председател на УС на организацията е Борис Калибацев. Целта на „Бизнесът за пловдивската култура“ е да акумулира пари и да ги дава за култура, заяви строителният инвеститор Димитър Язов. Всяка културна институция ще може да кандидатства за финансиране, но трябва да представи бизнес план, за да е ясно как точно се изразходват средствата, уточни бизнесменът.

Досега само давахме пари, но не знаехме къде точно „потъват“. Сега вече ще има прозрачност на възвръщаемостта, убеден е Язов. Той уточни, че ще се образува мултиплициращ ефект – повече бизнесмени ще дадат по-малко пари, но ще се съберат повече средства, което ще позволи да се подкрепят повече културни събития. Предприемачът отрече да има заподозрени в неправомерно харчени пари, инвестирани в културни събития.

До края на годината се очаква да съберем от порядъка на 50-70 хил. лева, пресметна инвеститорът. Първата финансирана инициатива е нова постановка на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив, чиято премиера ще е наесен, обявиха от новоучредената фондация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *