Бизнесът може да помогне, но дали това ще реши сериозните проблеми на обществото?

Това е естествен ход на събитията, защото у нас бизнесът е в много тежко състояние – почти отсъстват инвестициите, фирмите фалират, а повече от 400 000 работни места вече не съществуват. Икономиката „диша тежко“ това е мнението на шефа на БСК Божидар Данев.
Разбира се, има бизнес, който печели. Голяма част от успелите предприемачи разчитат на собствените си усилия и умения, но не са малцина онези, които печелят, като търгуват с влияние. И те могат лесно да се видят – по балансите на някои банки или драстично увеличените приходи в последните години. Затова, според мен, придобитото чрез търговия с влияние е време да се върне в обществото.
Тоест, който е печелил много чрез подобни практики, също трябва да помогне много. Не бива да забравяме, обаче, че насочването на ресурси от бизнеса към хората с проблеми, е временна мярка. Това няма да реши нарастващия проблем с умиращите работни места и с липсата на инвестиции. Може би е добре държавата да направи своите разчети и да се разплати с бизнеса, за да може той да „живне“ и да създаде устойчива заетост.
Разбира се, всеки член на нашето общество е добре, съобразно своите възможности, да се включи в подкрепата на уязвимите. Защото винаги сме си помагали като нация. Важно е, обаче, посредниците между хората с проблеми и бизнеса да не страдат от дефицит на морал.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *