Бизнесът: Обществената поръчка – надбягване с един кон

Бизнесът вече е наясно с корупцията при ОП, защото близо половината от българските компании смятат, че има предварително набелязан за печеливш кандидат при избора за изпълнител на обществени поръчки. Това показва анкета сред представители на бизнеса. Тя е проведена от Българската търговско-промишлена палата между 12 и 16 март 2018 г. по електронен път, информираха от БТПП.

Основните пречки пред бизнеса са корупция, административни спънки, непосилни изисквания и неясноти в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Мотив за анкетата бе среща с представители на Световната банка, които проучват проблемите на обществените търгове у нас, информират от палатата.

Според данните на проучването, над 40% от българските компании смятат, че изборът за печалившия кандидат е предизвестен. Малко над 20% от анкетираните са участвали в обществени поръчки и са ги печелили, а 20% никога не са участвали.

Причината за незаинтересоваността от бизнеса се дължи ред причини: попълване на много и сложна документация, непосилни за малките и средни предприятия гаранции, липса на информация за поръчките, невъзможност за малките и средни предприятия да извършат целия обем на поръчката.

Именно поради тези причини бизнесът предлага няколко препоръки, които да направят обществените поръчки с по-ясен и чист характер. Над 62% от анкетираните предлагат обществените поръчки да се обявяват и провеждат само по електронен път, при ясни критерии.

44% от представителите на бизнеса считат, че не трябва да се включват субективни критерии. Тези субективни критерии са отлагане на плащанията, специфични конкретни изисквания, които се отнасят до определен модел или услуга. 38% предлагат да се предвижда определен процент от обществените поръчки да бъде изпълняван от МСП.

30% от анкетираните бизнесмени предлагат да отпадне възможността за директно възлагане на поръчки или чрез преговори с конкретно избрани фирми.

Само 13% от анкетираните представители на компаниите смятат, че процедурите за обществени поръчки са станали по-прозрачни след влезлия от април 2016 година нов Закон за обществените поръчки (ЗОП). 56% не забелязват никаква промяна, а 31% не могат да вземат отношение по въпроса, защото нямат преки наблюдения.

В анкетата се предлагат множество варианти за противодействие срещу корупционните практики. Във всеки един от етапите на осъществяване на обществената поръчка, ако се създадат подходящите условия, корупцията може да бъде преодоляна.

Чрез представените по-горе предложения на бизнеса повече малки и средни предприятия биха имали интерес и желание да участват в процедури за обществени поръчки. Чрез прозрачния процес (провеждане по електронен път) ще се премахне лошия имидж на обществените поръчки и лошите практики – малък брой компании да са в постоянно печелившите, макар с не толкова добри предложения (оферти), обобщават от БТПП.

 

Петър АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *