Бизнесът подкрепи проектобюджета в комисия

Бизнесът подкрепи, въпреки някои резерви, проектобюджета за следващата година, който днес бе гледан и  приет  на първо четене от икономическата комисия на Народното събрание. Аргументите на съвещанието, събрало депутати и бизнес,  накратко може да се формулират като тези в правото: „Лош закон, но закон“. С други думи по-добре лош бюджет,  отколкото никакъв…

Та така стана и с бюджета, подготвен от финансовото министерство, предложен от министъра в оставка Горанов, и подкрепен от бизнеса. В него се предвижда 1.7% бюджетен дефицит, 2.5% ръст на БВП и 0.6% ръст на заетостта. Според опозицията тези данни са крайно подценени, а правителството, което вече е в оставка, си е предвидило серозни резерви, които да похарчи по-късно под масата.
Бизнесът изказа някои свои опасения за икономическо дестабилизиране на държавата, ако бюджет 2017 не бъде приет. Въпреки че той със сигурност ще влезе на първо четене в пленарна зала, все още не е сигурно дали законът ще бъде одобрен от депутатите. Това поставя под въпрос плащанията към бизнеса, заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България
/АИКБ/. Според Иванов, ако не бъде приет бюджетът, всъщност тогава би следвало да се прилага бюджетът за 2016-а, като се харчат по 1/12-а част от разходите ще бъдат лимитирани, което на практика ще блокира разплащането с бизнеса.
Икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че неприемането на бюджета за догодина ще доведе до множество проблеми. Той призна, че се опасява, че законът няма да бъде приет от пленарната зала. Не е тайна дори и за Лукарски, че най-вероятно  депутатите от управляващата и в момента коалиция  – ГЕРБ и сателитите му, за да се вживеят в ролята на неформална и обидена опозиция, се готвят да гласуват срещу изготвения от самите тях бюджет за 2017 година.
Лукарски отново си послужи с познатия инструмент от преди президентските избори – без нас и слънцето няма да изгреее, та какво остава за действиящ актуален бюджет…
След това плашилото беше поето от колежката му Николина Ангелакова, която възропта, че ако не се приеме бюджетът, един от секторите, които със сигурност ще пострада, е туризмът. Според нея без сътресения няма да се размине, но се надява те да бъдат с минимална скала и да не се отразят толкова много и успехът, който постигнахме това лято, да се отрази и за следващото лято, дори и не с този обем, допълни тя.
Икономическата комисия прие бюджета, без да обсъжда по същество параметрите му. Депутатите и бизнесът обаче, изразиха убеждението, че е по-добре да има закон за догодина, отколкото да се работи с бюджета за 2016-а. Според министър Владислав Горанов има опасност да се допуснат много популистки искания от отделни партии в парламента между първото и второто гласуване на бюджета. „Ако се постигне до мнозинство за популистки искания, могат да бъдат наложени такива решения, които да поставят в риск публичните финанси за години напред, те да бъдат дестабилизирани и да се наложи в последствие промяна на данъчната система“ – обяснява  той. Като пример той посочи увеличението, което представителите на ПФ са представили за достигане на минималната пенсия до размера на линията на бедност от 300 лв., което ще струва на бюджета 1,5 млрд. лв. на година, както и фактът, че през вчерашния ден БСП са внесли предложение за отпадане на плоския данък.
Предвидено е разглеждането на бюджета в пленарна зала да стане в четвъртък.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *