Бизнесът поднови натиска в енергетиката

Национално представителни работодателски организации (НПРО) възобновяват общите си действия за реформи в енергетиката.Това съобщиха организациите след провела се късно снощи работна среща между ръководствата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, КРИБ, Браншова асоциация на металургичната индустрия, Българска камара на химическата промишленост, Българската минно-геоложка камара, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори и други.

На срещата било констатирано, че въпреки поетите ангажименти, до момента институциите не са предоставили:
– правителствен проект на Пътна карта за реформи в енергетиката;
– анализ на изграждането и дейността на ВЕИ по отношение спазване на законовите процедури, решение относно включване на добавка „Задължение към обществото“ и към цените на електроенергията за износ за страни, нечленуващи в ЕС;
– анализ на методологията за ценообразуване, използвана от КЕВР и систематизиране на необходимата промяна в методиката и законодателството.

Изпълнена е само една от предложените от НПРО мерки – забраната за изкупуване по преференциални цени на електроенергия от биомаса от обекти, въведени в експлоатация след 1 януари 2016 година.

Общото мнение на участниците в срещата е било, че е налице пълно неглижиране на споразумението с работодателските организации по отношение на реформите в енергетиката, което налага общи действия на индустрията с цел подновяване на диалога с институциите и решаване на проблемите.

Миналата година работодателските организации, съвместно със синдикатите, организираха няколко национални протестас искания за реформи в енергетиката. Те дори заплашиха да спрат производствата си в знак на протест срещу увеличението на цената на тока за бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *