Бизнесът скочи срещу президентското вето

Бизнесът скочи срещу ветото, наложено от президента Румен Радев върху проекта за промени в Закона за опазване на околната среда. С поправката, приета на 27 юли от парламента, се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с екологията и биоразнообразието.

Причината е, че жалби бавят с години важни инфраструктурни проекти. Такъв пример е магистрала „Струма“, където заради постоянно обжалване от страна на еколози закъсняваме със сроковете и може да изгубим европарите, предвидени за строежа й.

Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство, информира в.Стандарт.

Президентът Радев е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *