Бизнесът скочи срещу 460 лв. минимална заплата

Бизнесът не е съгласен с взетото от отиващото си правителство решение за увеличаване на минималната работна заплата до 460 лв. То е напълно незаконно, тъй като не е съгласувано с НСТС и в срок ще бъде атакувано в съда.

Бизнесът не приема така поднесено решение, в което нямат никаква намеса. Това каза изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria. На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество само преди две седмици всички работодателски организации напуснаха съвещанието на тристранката, като изтъкнаха същия аргумент. Те били поставени пред свършен факт – решението за минималното възнаграждение вече било прието от Министерския съвет. Разбира се, синдикатите, които основно драпаха за него, адмирираха решението на правителството – пътник. С логиката „След мен и поток“ Борисов и компания отново одобриха постановлението, срещу което така остро скачаха работодателските организации
Добрин Иванов обяви още, че предстои да бъде внесена жалба във Върховния административен съд (ВАС) против решението на кабинета за повишение на минималното възнаграждение.
„Възразихме срещу това още при приемането на бюджета за 2017 г. От години насам ръстът на минималната работна заплата изпреварва ръста на средната, а също и на производителността на труда, и на всички икономически показатели, които имат влияние върху трудовото възнаграждение“, обясни Иванов.
Той припомни, че АИКБ отдавна настоява да се приеме механизъм за определяне на минималната заплата, който да включва редица показатели. В Министерство на труда и социалната политика беше сформирана работна група, която да изработи такъв механизъм, но тя изобщо не пстигна до някакво конкретно работещо решение, добави той.
„Ние предлагахме също така минималното възнаграждение да се договаря между работодатели и синдикати, както се договаряха и минималните осигурителни прагове. Освен това считаме, че е редно минималната заплата да се договаря по сектори“, каза още изпълнителният директор на АИКБ.
За служебното правителство и предстоящите парламентарни избори той коментира, че ситуацията не може да се оценява като „форсмажорна“. „За последните три години имахме други две служебни правителства, така че бизнесът не е стресиран“, посочи Иванов.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *