Бизнесът: Специализация в нишови продукти

Бизнесът подкрепя процеса на реиндустриализация като завръщане на промишлеността и най-вече тази, която създава висока добавена стойност. Това показа допитване на “Труд” сред работодателските организации. Три са новите тенденции според тях: специализация в отделни продукти, експортно ориентирана икономика и подкрепа на държавата за подобряване на условията за бизнес.

“България е малка страна и е трудно да бъде фаворитизиран определен сектор. По-скоро трябва да се търси продуктова ниша, в която да станем силни”, обясни Камен Колев, зам.-председател на БСК. По думите му бизнесът и пазарът са тези, които ще формират успешните продукти. От БСК са против явната подкрепа за отделни сектори и предприятия, но смятат, че има много възможности пред развитието на публично-частните партньорства.

Търсят сепартньори

“Първо си мислехме, че проблемът да няма сътрудничество между държава и бизнес в общи предприятия или проекти е липсата на закон. Сега има закон за публично-частното партньорство, но той не работи”, каза Колев. Според него основната причина за това е страхът на бизнеса да се довери на централната и местната власт. “Подкрепата на държавата трябва да се съсредоточи в създаването на доверие, бързо работеща администрация и предвидими законови условия”, допълни Колев.

“Големият проблем пред реиндустриализацията е липсата на подготвени кадри. Държавата трябва да създаде нужните условия, така че да няма пренасищане от икономисти например за сметка на инженери, които в момента липсват”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. “Сега в тежката индустрия работят кадри на възраст между 50 и 60 години. Какво ще стане след 10, когато тези специалисти бъдат пенсионирани”, се пита Велев.

“Световната банка ни съветва да се развиваме в аутсорсинга и машиностроенето. Това обаче е само ориентировъчно, при добри условия на бизнес средата компаниите сами ще изберат накъде да се развиват и как да се специализират”, каза още Велев. “Шампиони сме в света по намаление на квотите въглероден диоксид, за съжаление обаче това намаление се дължи на спиране на производства”, сочат данните на работодателската организация.

Износ и аутсорсинг

Браншовите асоциации са категорични, че България като малка страна с малък пазар има само един шанс за развитие на индустрията – износа. Въпреки че експорта на стоки и услуги се срина през миналата година, от асоциациите са категорични, че трябва да се търси съживяване. Една от възможностите е аутсорсинга. “Наистина при този вид дейности добавената стойност за икономиката е ниска, но от друга страна все пак се създават работни места, тоест има шанс и потреблението да се съживи след кризата”, каза Камен Колев. Той допълни, че трудно обикновените държавни чиновници могат да посочат сектори, в които да се развива бизнесът, а по-скоро трябва да се търсят мерки за насърчаването му.

“За съжаление се търсят краткосрочни решения на проблемите. Пример е износът на ток. Да, той се отпуши и има работа за мините, но какво ще стане, ако търсенето навън намалее? Дългосрочното решение е да се развива промишлеността у нас, така че тя да бъде гарант за дългосрочно потребление на електроенергия”, обясниха още от БСК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *