Бизнесът с велосипеди става №1 за Uber

Бизнесът на две колела, т.е. велосипедите става акцент и цел номер 1 в бизнес програмата на Uber.  През април американската компания за споделени пътувания придоби фирмата за краткосрочно отдаване под наем на електрически велосипеди JUMP. Тогава Uber представи големите си амбиции, свързани с бизнеса с велосипеди и ограничаването на вредните емисии във въздуха. Няколко месеца по-късно изглежда, че американската компания не се е отказала от намеренията си. Uber обяви, че планира да се съсредоточи предимно върху бизнеса си с електрически скутери и велосипеди, въпреки че това може да се отрази негативно на печалбата ѝ, съобщава BBC.

Изпълнителният директор на компанията Дара Косровшахи смята, че този вид транспорт е по-удобен за градски условия. Според него през следващите години клиентите на Uber ще изпълняват кратки маршрути.

През изминалата година американската компания е инвестирала в редица фирми за велосипеди. Мобилната платформа на Uber JUMP, която предлага електрически велосипеди, вече е достъпна в 8 града в САЩ, включително и във Вашингтон и Ню Йорк. След няколко дни услугата ще е достъпна и в Берлин.

Също така Uber си партнира и с компанията за електрически скутери Lime. Косровшахи призна, че фирмата печели по-малко от бизнеса с колела в сравнение с този с таксиметрови коли. Той обясни, че това може да се промени, ако приложението се използва по-често. Косровшахи отбеляза, че стратегията може да се отрази негативно на шофьорите, но в дългосрочен план последствията ще са добри.

Uber, която отчете загуба на стойност 4.5 млрд. долара през 2017 г., е под напрежение, тъй като обмисля варианта за листване на борсата, за да подобри финансовите си резултати. Приходите от таксиметровия бизнес се увеличават, но разходите от експанзията в нови бизнеси като отдаването под наем на велосипеди или доставката на храна са на загуба, докато строгите регулации заплашват разрастването на компанията на някои пазари.

В някои държави с по-консервативни и предпазливи закони в икономиката името на тази компания не се ползва с особено висока репутация и поради неразбиране или крив протекционизъм нейните опита да стъпи в един или друг пазар не са успешни. Това също влиза в графата „загуби“от опити за експанзия на непознати пазари…

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *