Бизнесът не мирясва за стажа

Бизнесът или по-точно национално представителните работодателски организации изпратиха писмо до президента с искане да бъдат отменени надбавките към заплатата за прослужени години.

Според бизнеса тези надбавки са незаконни, тъй като не са предвидени в Кодекса на труда, а само в наредба на Министерския съвет. Подобно писмо от бизнеса разпратиха до държавните институции преди месец.  Четирите съюза – Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Стопанската камара и Търговско-промишлената палата, апелират официално за това с писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет, Върховния административен съд, Върховния касационен съд, омбудсмана, Висшия адвокатски съвет. Надбавките за прослужено време (т. нар. класове) са регламентирани в наредба на Министерския съвет. Според нея за всяка година трудов стаж след първата работникът трябва да получава поне 0.6% от заплатата си.

В писмото си работодателските съюзи се позовават на конституцията, според която работниците имат право на възнаграждения за труда си по ред, определен със закон, а не с наредба. Те припомнят позицията си, че трудовото законодателство е остаряло, а надбавката е в полза на по-дълго работилите, което не винаги отчита личния принос на конкретния човек. Според Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара България е единствената страна в Европа, в която има класове и минимални осигурителни прагове. „Искаме да сме като другите европейски страни”, допълва Данев.
„В зависимост от различията в характера и организацията на труда и персоналните способности и мотивация разликите в постигнатите индивидуални трудови резултати от младите и от дългогодишни работници и служители могат да бъдат значителни В редица случаи те не зависят пряко от разликата в придобития професионален стаж и трудов опит. Съответно за немалка част от икономическите дейности заемани длъжности, професии и специалности дългогодишният трудов стаж и професионален опит могат да се окажат недостатъчни, за да компенсират интереса, трудовата мотивация, енергията, иновативността и производителността, характерни за началото на трудовата кариера на младите работници и служители“, пишат работодателските съюзи.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *