Бизнесът с нови финансови стимули да наема работници

Работодателите ще могат да кандидатстват по две нови насърчителни мерки за заетост на безработни лица от уязвими групи на пазара на труда. Общият бюджет по тях е 619 200 лв., уточниха за „Капитал“ от Агенцията по заетостта. Заявки се подават до 21 юли 2017 г. чрез бюрата по труда в страната.

Субсидии ще се предоставят от държавата при осигуряване на работа на безработни лица, както и на хора с увреждания. Изискването към безработните е да са били записани в бюрото по труда не по-малко от шест месеца или да са на възраст до 24 или над 50 години, или да са с основно и с по-ниско образование. Лицата с трайни увреждания също трябва да са регистрирани в бюрата по труда.

С предоставяните чрез Агенцията по заетостта средства се покриват до 50% от разходите за заплати и осигуровки за сметка на работодателя за безработните лица и до 75% – за хората с увреждания. Работодателите сами ще преценяват каква да е продължителността на трудовите договори с наетите лица, като тя не може да е по-малка от 3 месеца. Максималният срок за финансиране на работните места от държавата е 12 месеца, информира в.Капитал.

Преференциите са по линия на Закона за насърчаване на заетостта и се предоставят под формата на държавна помощ. За тях могат да кандидатстват работодатели от всички сектори на икономиката, с изключение на свързаните с преработка и търговия на селскостопански продукти или със закриването на въглищни мини, както и осъществяващи износ на стоки или дейности, реализирани с условие за използване на местни стоки за сметка на вносни.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *