Бизнесът трупа пари в банките

Бизнесът трупа пари в банките. През месец май депозитите на компаниите нарастват с 588 млн. лв. и достигат 19,434 млрд. лв. пише standartnews.com

В същото време кредитите за предприятията се свиват с 42 млн. лв. и в края на месеца са на стойност 31,016 млрд. лв. Оказва се, че през май бизнесът е свил инвестициите си в разширяване на производството и затова обемът на отпуснатите кредити намалява, като наред с това фирмите трупат изкараните пари в банките. Ситуацията през месец май коренно се различава от тази през април, когато спестяванията на фирмите в банките се свиха с 336 млн. лв., а кредитирането за бизнеса нарасна с 300 млн. лв. В рамките на година все пак има ръст в обема на заемите за бизнеса с 3,3%.

Но депозитите на предприятията нарастват с много по-бързи темпове и за година спестяванията на бизнеса в банките скачат с над 10%. Оказва се, че фирмите предпочитат да трупат печалбите си в банките вместо да взимат нови кредити и да разширяват производството си. Като това се отнася не само за фирмите в България, а и за чуждите инвеститори. За първите четири месеца на годината чуждите инвестиции са паднали с над 68% и са едва 125,7 млн. евро.
При гражданите има доста по-стабилно и предвидимо поведение на пазара. През месец май депозитите на домакинствата нарастват с 32 млн. лв. и достигат 45,667 млрд. лв.

А заемите за населението се увеличават с 192 млн. лв. до 19,127 млрд. лв. Като ръстът при жилищните и потребителските заеми за гражданите е почти един и същ. През април също нарастват както депозитите, така и кредитите на домакинствата. В рамките на година спестяванията на хората в банките и взетите от тях кредити се увеличават с почти един и същи темп – съответно с 5,7% и 5,8%. Оказва се, че макар по-голям дял от заемите да са за бизнеса, при домакинствата се отчита по-стабилен ръст и през месец май те движат кредитния пазар. В крайна сметка в рамките на година общият обем на кредитите нараства с 4,7% и достига 51,621 млрд. лв. В същото време общата сума на депозитите се увеличава с по-бързи темпове от 7,6% и достига 69,014 млрд. лв. А докато тази тенденция продължава банките ще държат ниски лихвите по влоговете.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *