Бизнесът ще повишава енергийната си ефективност с европари

Това съобщи зам.-министърът на икономката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова.
„Усилията на МИЕТ са да се повишава енергийната ефективност в България, тъй като нашата икономика е една от най-енергоемките в Европа, няколко пъти по-енергоемка, отколкото средното ниво в ЕС“, обясни зам.-министърът, цитирана от БГНЕС.
Хубенова каза още, че чрез Оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“ в момента се оценяват проекти за големи предприятия, които да намалят енергоемкостта и ресурсоемкостта си. На тях ще бъдат отпуснати около 40 млн. евро безвъзмездна помощ.
Тя съобщи, че през април ще бъде пусната и друга схема, която е ориентирана към намаляване на енергоемкостта на малките и средните предприятия. „По тази схема работим заедно с Европейската банка за възстановяване и развитите. Тук безвъзмездната финансова помощ ще бъде 150 млн. евро за малките и средните предприятия. От друга страна ЕБВР ще отпусне от 50 до 150 млн. евро кредитни линии през българските банки. Това ще бъде мощно финансиране за малките и средните предприятия да могат да изпълнят своите проекти“, счита Хубенова.
Парите ще могат да се използват за смяна на котлета, изолации, подмяна на дограма, както и за закупуване на нови машини и оборудване, които са по-малко енергоемки. Максималната сума, която едно малко или средно предприятие може да получи, е 1 млн. евро. Всяка фирма ще получи възстановяване на средствата в размер между 30 и 50 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *