Бизнес активността в еврозоната се влошава втори пореден месец

Промишленият сектор в еврозоната се подобри до 13-месечен връх. Но като цяло, бизнес активността в частния сектор отбеляза забавяне през май за втори пореден месец, заради влошаване на активността в сферата на услугите. Това показват предварителни данни от последно месечно проучване на агенция Markit, цитирани от bnr.bg.

По-слабото ниво на бизнес експанзия в региона за втори пореден месец е отчасти разочароващо с оглед широко разпространите очаквания, че стимулиращата парична програма на ЕЦБ (програмата за „количествени облекчения“ за 60 млрд. евро на месец) ще ускори икономическия растеж, който е в сила от началото на годината.

Според главния икономист на агенция Markit Крис Уилямсън индексите PMI за април и май предполагат, че растежът на БВП на еврозоната през второто тримесечие ще бъде аналогичен на икономическия растеж с 0,4%, който беше отчетен през първите три месеца на годината.
Това предполага, че икономиката на еврозоната е на път да нарасне с около 2% през настоящата година, което би представяло най-доброто икономическо развитие от 2010-а година насам, допълва той.
Въпреки частичното забавяне на бизнес активността в региона за втори пореден месец, европейските компании са по-оптимистично настроени за бъдещето развитие, което се вижда от солидния ръст на индекса, измерващ трудовата заетост през май до 4-годишен връх от 52,3 пункта (най-високо ниво от май 2011-а година).

По-рано днес агенция Markit оповести смесени резултати от свои бизнес проучвания за Германия и Франция. През май индексите PMI на Франция отчетоха по-добро от прогнозите повишение, което е знак, че през второто тримесечие френската икономика вероятно ще запази изненадващо добро темпо на растеж, регистрирано в началото на годината.

В същото време бизнес активността в Германия се влоши през май до 5-месечно дъно, което пък е сигнал, че през второто тримесечие водещата европейска икономика вероятно ще продължи да губи своя силен възходящ импулс от края на 2014-а година след изненадващо слабия растеж, отчетен през периода януари – март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *